На данашњем засиједању општинске Борачке организације једногласно су усвојени Извјештаји о раду предсједништва Борачке организације општине Соколац, Одбора породица погинулих бораца, Одбора ратних војних инвалида као и Извјештај о раду стручне службе . Разматран је и усвојен Извјештај о раду Надзорног одбора као и Финансијски извјештај за протеклу 2022. годину. Представљен је и установљен Оперативни план рада за 2023. годину, а усвојена је и одлука о провођењу редовних избора, као и Одлука о именовању комисије за провођење истих.

За финансирање годишњих потреба Борачка организације општине Соколац из буџета општине Соколац, у протеклој 2022. години издвојено је 12 мјесечних транши у укупном износу од 66.558,60 КМ.

 У прошлој години за рјешавање допунских права свих борачких категорија било је планирано 85.000, а утрошен је износ од 91.690,00 КМ. Наведена средства су већа јер је исплаћиван дио дуговања из претходних година, а ово право искористило је 209 корисника.

Из допунских средстава, ратним војним инвалидима, којих је на подручју општине Соколац 163, распоређених у 10 категорија, додијељена су средства у износу од 9.490,00 КМ.

Породицама погинулих бораца у току 2022. године из допунских средстава исплаћено је 9.550,00 КМ, а демобилисаним борцима 56.450,00 КМ.

Град Источно Сарајево на рачун БОРС-а Соколац у протеклој години извршио је уплату 28.000,00 КМ чиме је извршио своје годишње обавезе.

Средства издвојена корисницима свих категорија већином су утрошена на трошкове  сахрана, лијечења, као и на услуге првне помоћи.

У Извјештају Одбора породица погинулих бораца наводе како су и даље горући проблеми са којима се сусрећу незапосленост дјеце, болести и недостатак средстава за адекватно лијечење, недостатак средстава за неопходне интервенције на санацији објеката у којима станују, као и остваривање права на бањско лијечење.

Око 300 корисника породичне инвалиднине налази се у регистру борачко-инвалидске заштите општине Соколац, а то су већином родитељи погинулих бораца, дјеца која су на редовном школовању а немају навршених 26 година, супруге погинулих.

фото: Инфо центар Соколац

Према плану рада за ову годину обавеза је да се одрже избори у општинској Борачкој организацији Соколац, а они ће се спроводити у свим мјесним одборима најкасније до 15. јула ове године. Према ријечима предсједника Борачке организације Соколац и предсједника Регионалне борачке организације Сарајевско – романијске регије Жељка Лалића, право гласа имаће само чланови Борачке организације.

  • Након одржавања локалних, затим и избора на регионалном нивоу, услиједиће републички избори. Годину одржавања избора планирали смо тако да се не би поклапали за општим и локалним, како не би трпили додатне притиске. Право да бирају ново руководство у структурама Борачке организације имаће само наши чланови, истакао је Лалић.

Када је ријеч о запошљавању дјеце погинулих бораца, њихов број је непознат када говоримо о општини Соколац, док се на републичком нивоу помиње бројка око 1 400 дјеце погинулих. Лалић сматра да ће коначно рјешавање овог питања бити постигнуто до краја ове године.

  • Поред бројних проблема са којима се сусрећу наши чланови, ово је једно од горућих, а о томе смо разговарали са ресорним министром и представницима републичких власти. За сада имамо њихова обећања када је ријеч о повећању мјесечних и годишњих прихода. Једно од приоритетних питња биће свакако запошљавање дјеце погинулих бораца. Сматрам да је вријеме да се овај проблем коначно ријеши, казао је он.

Лалић је најавио и свечано обиљежавање Дана бригада, 21. маја, када очекују госте из Србије, Црне Горе и Републике Српске.

Сједници је присуствовао и предсједник Скупштине општине Соколац Сретко Марјановић.