Ради очувања безбједности у школама на подручју општине Соколац биће предузете све потребне мјере, укључујући и јачу сарадњу полиције са грађанима, закључено је на састанку начелника ове локалне заједнице Милована Бјелице са директорима Основне и Средње школе.

Бјелица је изјавио за Срну да је закључено да се наставе активности и кординација са станицом полиције Соколац и спроводе мјере које је донијела Влада Републике Српске на ванредној сједници.

Он је истакао да би можда требало преиспитати већ издате дозволе за држање оружја, појачати мјере контроле због могућности да неке породице имају наоружање из минулог рата, као и провјерити начин гдје се све држи и на који начин чува оружје са дозовлама.

„Ми смо на вријеме урадили кординацију између општине и школе, увели видео- надзоре у образовним установама, разговарано је са наставницима, посебно након догађаја у школи у Београду“, навео је Бјелица и истакао да се сви морају укључити у очување стања безбједности.

Он је изјавио да је у соколачкој општини раније било појединачних спорадичних случајева туче међу дјецом, али се то није дешавало у школама.

Према његовим ријечима, директори школа ће организовати савјете родитеља и заказати родитељске састанке јер је највећа одговорност родитеља који морају пратити понашање своје дјеце, те затражити савјете код стручних лица уколико примијете веће промјене.

Бјелица је истакао да се никада не смије искључити могућност да се неки немио догађај у области безбједности може дести и у овој као и у осталим срединама.

„Немамо никаква сазнања да би се нешто могло десити, али радимо као да их имамо“, поручио је Бјелица.

Директор Основне школе „Соколац“ Ђорђе Рајић је рекао Срни да у овој установи, када је ријеч о безбједности, нема индиција да има озбиљнијих проблема, те потсјетио да је првенција најважнија, поготово вршњачког насиља, што је сасатвни дио редовног школског програма.

„Јако важно је видјети колико су дјеца заправо свјесна шта се дешава, колико су свјесна тежине ове укупне ситуације. Треба да им институционално помогнемо да то схвате на прави начин“, каже Рајић.

Директор Средњошколског центра „Василије Острошки“ Дејан Боровчанин је рекао Срни да је на данашњем састанки договорено да се појача рад педагошке службе у разговору са ученицима и стави акценат на разговор са родитељима.

„Мислим да је најбитнија карика у цијелој овој причи родитељ, који може да препозна шта се дешава са његовим дјететом, те да заједно са педагошком службом, наше школе учинимо још безбједнијим“, изјавио је Боровчанин.

На данашњем састанку са директорима школ разговарано је и о одласку ученика на екскурзије, организовању школа у природи, припремама матруских прослава и дочеку дјеца са Косова и Метохија на Соколац, за што је сачињен план дјеловања свих субјеката у овој локалној заједници у наредном периоду.