Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић очекује да ће Савјет министара идуће седмице разматрати питање споразума о источној интерконекцији гасовода између Србије и БиХ, односно Републике Српске.

„Нису ми познате процедуре у раду Савјета министара, али знам да је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац актуелизовао ово питање и да је оно `на самим вратима` Савјета министара“, рекао је Ђокић Срни.

Ђокић каже да нема ниједног разлога да наредне седмице ово питање не би могло бити на дневном реду Савјета министара и да се покрене процедура за закључивање овог споразума.

„Тај споразум, када прође Савјет министара, на крају треба да верификује Предсједништво БиХ и тиме би била окончана прича о интерконекцији гасовода између Републике Српске и Србије“, истакао је Ђокић.

Ђокић је изразио задовољство чињеницом да је питање источне интерконекције гасовода достигло такав политички ниво у БиХ о којем се све чешће говори као питању којег треба ријешити и деблокирати процес дефинисања источне и јужне интерконекције гасовода.

„За Владу Републике Српске и ресорно министарство које је много радило на припреми верификације овог међудржавног споразума значи много да можемо наставити даље развијати гасну мрежу на подручју Српске и да коначно на тај начин отворимо перспективу за потпуно нови посао који ће се развијати на бази гасних пројеката у Српској“, истакао је Ђокић.

Он је рекао да га радује спремност коју показују представници Федерације БиХ /ФБиХ/ да дође до деблокаде не само гасног, већ и свих других привредних пројеката и да се на тај начин омогући нормализација укупних односа и помогне свима који желе да раде на развоју нових инвестиција.

„Свака нова инвестиција значи квалитетнији живот сваком грађану, побољшање општих прилика и допринос економском расту и развоју“, закључио је Ђокић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је јуче у Бањалуци да питања која су развојног карактера у БиХ не би требало да буду условљавана и да се о успјеху може говорити само онда када се дође у ситуацију да нико не оспорава ниједан развојни пројекат.

Након састанка са министром иностраних послова у Савјету министра Елмедином Конаковићем, Додик је истакао да Српска никада није правила проблем у вези са јужном гасном конекцијом и да се ово питање, у вези са којим постоји одређен степен несагласности бошњачких и хрватских представника, не смије условљавати источном гасном конекцијом.