Полагањем вијенаца на Спомен-костурницу у Парку бораца Романије у Сокоцу, на којој су уписана имена 969 партизанских бораца са подручја ове општине погинулих у Другом свјетском рату и ове године обиљежен је 9. мај – Дан побједе над фашизмом.

Присутнима се овом приликом обратио предсједник Општинског одбора СУБНОРА-а Соколац, Миливоје Јанковић, који је подсјетио због чега је овај дан вриједан памћења и помена.

  • Учешће у борби против тадашњег зла и стварање слободне територије највећи је подвиг бораца са овог и ширег подручја наше регије. Одбрана је почела ранијим ослобађањем Шековића, Власенице и Хан Пијеска, а настављена је даљим акцијама. Велике су жртве поднијели како борци тако и цивилно становништо, јер је са територије Пала, Рогатице, Сокоца и Хан Пијеска страдало преко 1150 бораца и 5494 цивила. Не смијемо заборавити ни страдања на Дрини гдје је живот изгубило више од 6000 недужно страдалих, казао је Јанковић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица истакао је да је Романија одувијек била слободарска планина, чије се становништво увијек борило на страни правде и истине.

  •  Сокочани су се окупили и организовали у селу Крније гдје је установљена одлука о подизању устанка и формиран је Штаб романијског – партизанског одреда. На Чавчеву пољу на Равној Романији окупило се 47 бораца који су извели прву оружану акцију у Жљебовима два дана касније, те крајем августа први пут ослободили Соколац, преко битке на Романији у којој учествује 250 бораца Романијског батаљона, па до коначног слома нацизма и фашизма народ Романије се несебично жртвовао за слободу,подсјетио је Бјелица.

Он је додао да су борци за слободу учествовали у борбама широм Југославије, гдје год је то било потребно. Нагласио је да се њихова жртва, као ни све остале дате за слободу не смију заборавити.

  • 6.000 жртва у покољу на Старом Броду на Дрини показују колико је страдање и допринос у побједи дао народ Гласинца и Романије. Зато чувајмо сјећање на величанствене подвиге наших предака. Не допустимо никакве ревизије историје које намећу они који би данас да фашизам својих дједова представе као свој антифашизам, рекао је Бјелица.

Посланик у Народној Скупштини Републике Српске Страхиња Башевић честитао је народу Романије Дан побједе уз напомену да је овај дан био крај једног вишегодишњег раздобља које је у свијету направило велику катастрофу и страдање великог броја људи.

  • Нажалост, и у Другом великом рату и недаћама које су задесиле свијет, велики моћници су обавили своју улогу у раздвајању српског народа кроз прављење разних покрета што се показало погубно за нас Србе. За будућност ово треба да нам буде једна велика лекција. Срби су учествовали као носиоци великих активности и борби за ослобађање од тадашњег зла, нациста и нацистичке Њемачке, а јединство српског народа је једина права поука коју данас можемо извући из свега што смо чули, рекли и доживјели, казао је Башевић.

На Спомен-костурницу вијенце су положили: делегација Општине Соколац, Општинског одбора СУБНОР-а Соколац, представници Општинског одбора СНСД-а Соколац. Пошту су одали поштоваоци, представници јавног и политичког живота и гости.

Спомен-костурница у Парку бораца Романије у Сокоцу у лошем стању

Спомен-костурница у Парку бораца Романије у Сокоцу, на којој су уписана имена 969 партизанских бораца са подручја ове општине и регије погинулих у Другом свјетском рату у лошем је стању.

Предсједник Општинског одбора СУБНОРА-а Соколац, Миливоје Јанковић, казао је да годинама указују на постепено пропадање овог историјског споменика.

  • За нешто је крив зуб времена, а за нешто немар, како саме локалне заједнице, тако и наше омладине која нема развијену свијест о значају и очувању оваквих мјеста.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да је споменик већ неколико пута реконструисан и обнављан, те да је свјестан неопходности нових улагања.

  • Радимо на пројекту потпуне санације овог споменика, а помоћ у његовој обнови и санацији нам је обећала и амбасада Србије, закључио је Бјелица.