Око хиљаду ученика основних школа са подручја општина Пале, Источна Илиџа и Соколац присуствовало је данас историјском часу који је одржан на Српском војничком спомен-гробљу „Нови Зејтинлик“ на Сокоцу у организацији, Борачке организације општине Пале и „Илиџански борац“ Источна Илиџа.

Фото: В. Реновица

Предсједник Предсједништва општинске Борачке организације Пале Јасна Лазаревић Гавриловић је истакла да је ово по други пут да је организација иницирала историјски час на „Новом Зејтинлику“ заједно са колегама из Источног Сарајева поводом манифестације „ Дани одбране Илиџе“.

  • Ове године смо много бројнији, икао нам временске прилике нису на руку. Сматрамо да је веома битно и значајно да млађим нараштајима пренесемо све оне тековине Одбрамбено-отаџбинског рата али и свих прошлих ратова. Дјеца ће имајући у виду свој властити идентитет и идентитет Српског народа, знати да чувају оно што је створено крвљу и датим животима наших најбољих синова- рекла је Лазаревић Гавриловић.

Рат је тада са само 19 година дочекао и данашњег Горана Шеховаца, предсједника Скупштине  БО „Илиџански борац“ који је навео да је ово мјесто емоција и мјесто гдје почивају браћа и другови из клупе.

  • Ово су Дани одбране Илиџе и ја сам поносан човјек што сам ујединио општине и дјецу, која морају имати културу сјећања. Илиџанци то посједују и већ 15 година имамо ову традицију те ми је драго што смо проширили круг на остале општине. Данас је овдје 1.000 ученика али сматрам да и остале школе широм Републике Српске треба да се угледају на наше школе.

 

 

За свако поштовање је идеја и намјера Борачке организације да његујемо свијест код ученика нарочито у овим годинама када се формира патриотска и друштвена свијест појаснио је докторант историје Лазар Шкобо, који је данас одржао овај историјски час.

  • Овдје су пренијети посмртни остаци људи који су дали своје животе за слободу, који се на својим ратним линијама ниједног тренутка нису помакли али су морали након Дејтонског споразума, слиједећи нажалост одредбу политичког уговора. Као најзначајнији спомен тих догађаја је ово гробље, највеће спомен-гробље на овом просторима.
Фото: В. Реновица

Ученица из ОШ „ Петар Петровић Његош“ Марија Грујић је рекла да се нада да ће овај час значити да ученици нешто више науче о историјским догађајима, како би схватили колико је људи страдало за нас и да требамо бити поносни на нашу државу.

 

 

Васил Војиновић, ученик соколачке основне школе послао је поруку да сви требају доћи на ово мјесто и знати за шта су наши преци гинули и како су стварали Републику Српску.

Фото: В. Реновица

На спомен-обиљежју „Нови Зјетилник“ у Сокоцу, историјском часу присуствовао је и начелник општине Соколац Милован Бјелица као и преставници осталих борачких и сродних организација Сарајевско-романијске регије.