Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да је порез на доходак далеко већи од планираног, те ће општине у Српској по овом основу у овој години добити 10 милиона КМ више.

Видовићева је истакла да наплата пореза на непокретности који директно припадају општинама из године у годину или пада или расте, што, како каже, није нормално, јер је много некретнина саграђено широм Српске, док су на неким дестинацијама цијене некретнина порасле.

„Општине морају повести више рачуна када је ријеч о наплати тог прихода који њима припада у стоодстотном износу“, рекла је Видовићева новинарима у Бањалуци, гдје је присуствовала Скупштини Савеза општина и градова Републике Српске.

Она је подсјетила да су за четири мјесеца ове године општине у Српској добиле 17 милиона КМ мање ПДВ-а, а републички буџет 46,5 милиона КМ.

Према њеним ријечима, процјена Управе за индиректно опорезивање БиХ је да ће Република Српска на нивоу године добити мање 50 милиона КМ, јер је промијењен и Закон о акцизама на дуван, а и повећан је буџет на нивоу БиХ, што додатно кошта Српску.

Видовићева је нагласила да ће ПДВ расти далеко мањом стопом него лани када је забиљежена висока инфлација.

„Република Српска је кренула добрим путем и процјена је да ће просјечна инфлација код нас бити шест одсто, што значи да ПДВ неће моћи да расте како је растао прошле године, јер чим пада инфлација падају и цијене“, појаснила је Видовићева.

Српска ће по основу ПДВ у овој години добити, како је рекла, око 150 милиона КМ мање и то је реално стање.

Она је додала да је присутна и већа отплата међународних кредита којима су се финансирале имплементације пројеката који се односе на водоводе у локалним заједницама, изградњу школа, путева и студенстких домова.

„Мислим да ово неће направити проблеме општинама и буџету Српске, сви ћемо се кориговати, тражити алтернативне приходе и правити уштеде на страни трошкова“, закључила је Видовићева.