У Парохијском дому Романијске Лазарице организована је свечана приредба којом су ученици и професори соколачке средње школе обиљежили крсну славу, светитеља и чудотворца Светог Василија Острошког чије име са поносом носи од 2013. године.

Директор Дејан Боровчанин подсјетио је да је ова установа добила благослов свештенства манастира Острог и да од тада са великим поносом носи име Василија Острошког.

  • Наша школа има привилегију да слави двије славе, Светог Саву, коју прослављају све школе и нашег светитеља чије име носимо, Светог Василија. Школа је у својој историји изњедрила броје успјешне људе од којих су неки били и академици, доктори наука, професори, просвјетни радници, инжењери, успјешни спортисти. О тим знаменитим људима пишемо на нашем школском сајту, у рубрици „Времеплов“, коју средњошколци уређују заједно са професорицом Сузаном Пржуљ, казао је Боровчанин.

Он је истакао да ће се и о данашњим генерацијама са поносом говорити у будућности, јер су иза талентованих ђака соколачке средње школе бројне награде освојене на различитим такмичењима.

Професор српског језика и књижевности Ана Марић, орагнизовала је са својим ученицима и колегама свечану прославу посвећену дану и слави школе.

  • Поносна сам на то што сам мотивисала ученике да се придруже драмској секцији. Поред љубави према умјетности кроз заједнички рад трудим се да им пренесем истинске и праве вриједности које су данас у другом плану. Љубав, другарство и солидарност особине су које његујемо поред свих лоших примјера који су свуда око нас, нагласила је она.

Матурант Анастасија Симић поручила је да је срећна што је имала прилику да буде члан секције у којој је много научила.

  • Драго ми је што бројни ученици показују интересовање за глуму и што је наша секција све бројнија, казала је.

На приредби се својим стиховима, за које добија бројне награде, представила  ученица Милица Боровчанин. Публика је имала прилику послушати причу о животу и дјелу Светог Василија Острошког, коју је читала Ана Бојовић. Ивана Гутаљ и Анђела Бајагић говориле су стихове Десанке Максимовић, а Милица Тешановић стихове пјесме „Наши дани“, Владислава Петковића Диса.  Стефан Томанић, на клавијатури, публици се представио извођењем пјесме „Суза Косова“.

Драмска секција Средњошколског центра „Василије Острошки“ у саставу: Марко Калкан, Павле Боровчанин, Данило Васић, Матија Марјановић, Жељана Попић, Хелена Туторић, Катарина Крунић, Валерија Дивљан и Валентина Вукојичић, представила се изведбом дјела „Ко ће да им суди?“, према тексту Бобане Живковић која је инспирацију за исти нашла у страдању српског народа у протеклим ратовима.

Ученица Ведрана Абазовић прочитала је писмо матурантима, којима је поручила да у данима који су пред њима дају све најбоље од себе и да се једног дана врате у свој град.

Свима који су на било који начин помогли и подржали рад соколачког Средњошколског центра директор Дејан Боровчанин уручио је захвалнице.

Приредби је присуствовало свештенство и монаштво Црквене општине Соколац, представници друштвеног и политичког живота, као и ученици који похађају Средњошколски центар „Василије Острошки“ и њихови родитељи.