Црквена звона пред вечерње богослужење и бројни вјерници дочекали су ходочаснике у порти цркве Романијске Лазарице. Вратили су се са 14. Светог пута, са којег су донијели благослов Светог Василија Острошког. У име свештенства црквене општине Соколац ходочасницима је добродошлицу пожелио  протојереј-ставрофор Илија Чупић.

фото: Инфо центар Соколац
  • Благодаримо вама, нашим ходочасницима, који сте отишли на поклоњење нашем великом славном светитељу. Благодаримо на благослову који сте нам донијели за добро, спасење и напредак свију нас и мјеста у којем живимо. Нека нам Свети Василије, који је један од највећих божијих угодника рода нашега, буде свијетли примјер како и ми, православни Срби треба да живимо своју вјеру, казао је Чупић.

Иза Ненада Радовића, члана Удружења грађана Свети Василије Острошки, је седам поклоничких путовања. Пренио нам је овогодишње утиске:

  • Сваке године нас је више и више и то ме посебно радује. Наше ходочашће и рад самог Удружења је чиста искра правих вриједности у данашње вријеме када се дешавају велика сучељавања са модерним духом савременог индивидуализма, казао је он.
фото: Инфо центар Соколац

На Свети пут ове године ишли су ходочасници из општина које гравитирају Романији – Рогатице, Пала, Хан Пијеска, Зворника, те Бијељине и Фоче.

фото: Инфо центар Соколац

Након добродошлице и молитве чланови окупљени у Удружењу са свештенством сломили су славски колач и прославили своју славу, Светог Василија, чије име са великим поштовањем носе. Предсједник Удружења Дејан Елез истакао је да ће наставити да његују племениту идеју зачету прије 14 година.

  • Драго ми је што наше ходочашће живи и што је све већи број оних који се одлучују да нам се придруже. Окупљени вјерници показују да су нам пуна подршка у раду, а ми ћемо у нашем Удружењу основаном 2019. године настојати да радимо боље и више, како би у оквиру хуманитарног рада, који је наш примарни задатак, помогли нашем становништву, али и становницима шире регије, казао је Елез.
фото: Инфо центар Соколац

Први пут на ходочашће до манастира Острог ишао је и Ђорђе Радовић са Пала. Каже да га за овај Свети пут везују осјећања, ријечима неописива.

  • Инспирисан причама својих претходника, одлучио сам да пјешке кренем манастиру Острог. Иако је пут био препун искушења, пратила нас је и киша, није било посустајања. Ако Бог да намјеравам и идуће године све поновити, рекао је Радовић.
фото: Инфо центар Соколац

И као што рече јереј Милан Ђукић „Љубав се увијек умножава у острошкој светињи, тако се умножила и међу нама“. Надамо се да ће нас чувати до наредног Светог путовања.

Поруку јереја Милана Ђукића упућену овогодишњим ходочасниима манастиру Острог преносимо вам у цјелости…

Ходочасници – хвала!

Христос васкрсе!

У смирај дана, једна бујица емоција у мени. Дан сам започео на најљепши начин, служећи Св. Литургију, гдје молитвено прослависмо успомену на Божијег угодника Св. Василија Острошког. Увече радост се умножи јер гледам позната и млада лица која побожно улазе у храм да присуствују вечерњем богослужењу. Стојим пред престолом и захваљујем се Богу што их имамо! Осјећам да су им ноге тешке и уморне, али ношене на крилима вјере савладали су тешке временске услове и многе километре. Нека ваша жртва буде благословена! Љубав се увијек умножава у острошкој светињи, тако се и вечерас умножила и међу нама!

Радуј се Св. Василије, ево твога вјерујећег стада за спас рода нашега!

јереј Милан Ђукић