Самопрегледи и рано јављање љекару су у основи препознавања и раног третмана малигних тумора коже, указала је специјалиста пластичне и реконструктивне хирургије у Болници „Србија“ у Источном Сарајеву Наташа Турунташ, поводом 14. маја – Дана еуромеланома.

Турунташева је рекла да је кампања еуромеланома, која има улогу подизања свијести јавности о меланомима и раном откривању сумњивих лезија, започета прије више од 20 година и укључује 33 земље чланице, саопштено је из Болнице „Србија“.

„Акценат кампање је на превенцији настанка меланома као најзлоћуднијег тумора у људском организму“, нагласила је Турунташева.

Она је навела да, према подацима Свјетске здравствене организације, на годишњем нивоу код 3,5 милиона становника у Европи буде дијагностикован карцином коже, а више од 22.000 људи умре од меланома.

„Измјене постојећих или новонасталих пигментисаних тумора на кожи разлог су да се јавите љекару ради прегледа и евентуалног хируршког третмана“, нагласила је Турунташева.

Турунташева је појаснила да је неопходан мултидисциплинаран приступ, који подразумијева укључивање различитих стручњака у процес откривања и лијечења меланома, а то су љекар породичне медицине, дерматолог, пластични хирург, патолог и онколог.

Према њеним ријечима, особе свијетле пути, свијетлих очију и са црвеним пигментом у коси, те већим бројем пигментних промјена су особе са повећаним ризиком од настанка меланома, као и позитивна породична анамнеза.

„Самопрегледи и рано јављање љекару су у основи препознавања и раног третмана малигних тумора коже, с обзиром на то да је ријеч о углавном безболним промјенама на кожи које су разнолико пребојене и смеђе, црне и плаве боје, асиметричних ивица и могу бити изнад нивоа коже и у виду улцерација“, истакла је Турунташева.

У Болници „Србија“ у сриједу, 17. маја, биће организовани бесплатни прегледи младежа, с циљем превенције настанка малигног меланома, које ће од 9.00 до 12.00 часова обављати Далиборка Јевтовић, специјалиста дерматовенерологије.

Заинтересовани се за преглед могу заказати путем броја телефона дерматолошке амбуланте 057/325-300, локал 383, сваког радног дана у термину од 13.00 до 14.00 часова.

У мјесецу борбе против меланома, еуромеланома, водећа група дерматолога која се бори против рака коже организује бесплатне прегледе младежа и осталих лезија сумњивих на карцином коже.

У БиХ ће бесплатне прегледе радити 81 љекар у 23 града у разним установама.