Специјалистички тим Одјељења педијатрије Болнице „Србија” богатији је за педијатра ендокринолога, др Наташу Голијанин.

фото: ЈЗУ Болница Србија Источно Сарајево- др Наташа Голијанин

Др Наташа Голијанин, специјалиста педијатрије, завршила је супспецијализацију из области ендокринологије и почиње са прегледима дјеце у ендокринолошкој амбуланти наше установе.

Руководство Болнице “Србија” препознало је проблем недостатка педијатра ендокринолога на подручју наше регије, и упутило др Голијанин на супспецијализацију из ове области.

Др Голијанин појаснила је да је ендокринологија грана медицине која се бави поремећајима у раду жлијезда са унутрашњим лучењем, као и њихових продуката хормона.

  • Педијатар ендокринолог се бави дијагностиком и лијечењем специфичних поремећаја ендокриног система код дјеце и адолесцената, који укључују поремећаје раста, као што је низак раст, рани или касни пубертет, болести штитасте жлијезде, поремећаји параштитастих жлијезда, проблем са хипофизом, надбубрежном жлијездом или полним жлијездама, дијабетес, низак ниво шећера у крви, гојазност, истакла је др Голијанин.

Она је навела да је на подручју Сарајевско-романијске регије протеклих година, дошло до повећања броја дјеце обољеле од дијабетеса.

  • Дијабетес је специфична болест и захтјева редовне контроле, посебне третмане и поступке. До сада су пацијенти морали одлазити у Бања Луку на прегледе и сматрам да је велико олакшање и за родитеље и дјецу што су сада прегледи доступни и у нашој установи, нагласила је др Голијанин.

Др Голијанин рођена је 26. 6. 1978. године у Сарајеву гдје је завршила основну и Средњу медицинску школу. Медицински факултет у Фочи- Универзитет у Источном Сарајеву завршила је 2005. године, након чега почиње волонтирати у Клиничком центру Источно Сарајево, на Одјељењу интерне медицине – Одсјек кардиологије до 2007. године када добија запослење.

Специјализацију из педијатрије, а самим тим и стални радни однос је добила 2009. године. Специјалистички стаж из педијатрије је завршила у Универзитетској дечијој клиници Тиршова у Београду, а специјалистички испит из педијатрије положила је 2015. године на Медицинском факултету у Фочи- Универзитет у Источном Сарајеву. Похађала је курс из ултразвучне дијагностике у педијатрији.

Ужу специјализацију из ендокринологије, завршила је на Универзитетској дечијој клиници Тиршова, Институту за мајку и дете и Клиници за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма у Београду. Испит из уже специјализације положила је на Медицинском факултету- Универзитету у Београду 2023. године. Завршила је едукацију за ултразвучну дијагностику болести штитасте жлијезде. Члан је друштва доктора медицине, као и Удружења педијатара Републике Српске.