Директор Републичке управе Цивилне заштите Милан Новитовић изјавио је Срни да се данас очекује додатни пораст водостаја Саве и изложеност ризику Градишке и Српца, док су ријеке Уна и Сана у опадању.

„Према информацијама које сам добио, у Српцу има заплављених објеката, у Градишци је поплављено пољопривредно земљиште. Имамо стабилизацију временских прилика, неких 12 сати без падавина тако да убрзо очекујемо да изађемо из ове ситуације“, рекао је јутрос Новитовић.

Он је истакао да су водостаји у опадању у Приједору, Новом Граду, Костајници и Козарској Дубици.

Новитовић је навео да се прати доток воде узводно од Приједора и Новог Града, али и дешавања у Словенији, Хрватској, водостај Купе, Коране, Саве.

„Према свим информацијама које нам доставља Републички хидрометеоролошки завод, правимо планове поступања у наредна три дана. Имамо изузетно добру сарадњу са свим локалним заједницама од Приједора, Новог Града, Костајнице, Градишке, Дубице, Српца“, рекао је Новитовић.

Према његовим ријечима, прошло се са најмањим могућим последицама, али искуства и научене лекције показују да се не смије дозвољавати да се поплаве дешавају на истим локалитетима, због чега се мора појачати превентивно дјеловање, почети изградња насипа.

„Поплаве су нам углавном у небрањеним просторима. Морамо ојачати постојеће објекте“, каже Новитовић.

Он је додао да се то односи и на препумпну станицу у Новом Граду из педесетих година прошлог вијека, за шта се у краткорочним плановима мора наћи рјешење. То је, истакао је, приоритет у овој локалној заједници јер се не смије дозволити да Нови Град буде у ризику.

Новитовић је напоменуо да Републичка управа помаже у оваквим ситуацијама, али у случају да се појави ситуација из 2014. године на већем простору планови се морају прилагођавати.