Влада Републике Српске укинула је данас ванредну ситуацију и донијела уредбу којом стављена ван снаге претходна о начину извршавања мјера за спречавање и сузбијање вируса корона.

Одлука и уредба донесене су на приједлог Републичког штаба за ванредне ситуације, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

Свјетска здравствена организација је, на основу извјештаја Комитета за ванредне ситуације Међународних здравствених прописа, утврдила да вирус корона више не представља јавно здравствену пријетњу од међународног значаја.

„Иако вирус корона и даље циркулише, закључено је да тренутне варијанте нису повезане са већим ризиком од развоја тежих клиничких форми болести, те да тренутно не представља ванредан догађај који има ризик за јавно здравље других држава путем међународног ширења и који захтијева координисан међународни одговор“, наводи се у саопштењу.

Институт за јавно здравство Републике Српске је, у складу са стабилном епидемиолошком ситуацијом и ставом Свјетске здравствене организациј предложио престанак важења ванредне ситуације, као и уредбе о начину извршавања мјера за спречавање и сузбијање вируса корона.

Свјетска здравствена организација прогласила је 11. марта 2020. године пандемију вируса корона.