Кориштење обновљивих извора енергије дио је одрживе стратегије развоја која осим зелене енергије и позитивног утицаја на климатске промјене доноси и инклузивнију економију.

Примјена соларне енергије се показала конкретном и исплативом у поређењу са већ постојећим технологијама па је пројектни тим ЈЗУ Завода за форензичку психијатрију Соколац, у циљу постизања веће енергетске ефикасности, направио пројекат којим би ријешио проблем потрошње електричне енергије и гријања и кренуо ка енергетској транзицији.

Вршилац дужности директора Завода Ђорђе Радић објаснио је да би реализацијом овог пројекта, постављањем соларних панела на кровне површине производили електричну енергију за сопствене потребе.

  • Овим пројектом би ријешили проблем великог утрошка електричне енергије, самим тим и гријања са топлотним пумпама. Са пројектом смо ишли према Министарству здравља и Влади Републике Српске, надамо се позитивном одговору који би ријешили један од највећих проблема за функционисање наше установе, казао је Радић.

Ових дана Завод су посјетили и студенти Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

  • Наша установа има потписан уговор о сарадњи са Филозофским факултетом Универзитета у Источном Сарајеву који је организовао посјету нашој установи у циљу одржавања практичне наставе. Отворени смо за сарадњу и студенти могу рачунати на сваку помоћ коју им можемо пружити, рекао је Радић.

У Заводу за форензичку психијатрију Соколац тренутно борави око 150 пацијената са подручја цијеле Босне и Херцеговине.