Фестивал гуслара Републике Српске, на који се пријавило 60 учесника, биће одржан 2. и 3. јуна у Дому омладине у Зворнику, најавио је данас предсједник Савеза гуслара Републике Српске Бошко Голијанин.

Голијанин је рекао Срни да ће уз 29. фестивал по реду бити обиљежено и 30 година од оснивања Савеза гуслара Републике Српске.

гусле Милована Радовића/ фотографија уступљена Инфо центру

Истичући да је ово други пут да се Фестивал гуслара одржава у Зворнику, те да је први одржан 2000. године, Голијанин је рекао да се сваке године Фестивал одржава у неком од градова Републике Српске.

Он је додао да су на фестивалу учешће најавили најбољи гуслари из Србије, Црне Горе и Републике Српске, као и предсједници три савеза.

Голијанин је истакао да манифестације почиње 2. јуна од 13.00 часова када се одржава квалификациона аудиција.

  • У полуфинале пролази 30 гуслара, као и 10 са прошлогодишњег финала, који по свом пласману имају право директног учешћа без аудиције, рекао је Голијанин и додао да ће послије полуфиналне вечери, учествовати 20 гуслара у финалу, 3. јуна, након чега ће бити проглашена три најбоља гуслара у појединачној, као и екипној конкуренцији.

Голијанин се захвалио Влади Републике Српске на помоћи коју је пружила за јачање Савеза гуслара Републике Српске, као и Градској управи Зворник која је покровитељ овог фестивала.

Говорећи о плановима Савеза гуслара Републике Српске, Голијанин је рекао да предстоји омладинско такмичење гуслара, али и међународно такмичење младих гуслара, које се једне године у Србији, друге у Црној Гори, а ове године је у Републици Српској.

  • Омладинско такмичење гуслара одржава се у Невесињу, током `Невесињске олимпијаде`, а вјероватно ће тако бити и ове године, рекао је Голијанин и додао да ће у наредном периоду бити договорено мјесто одржавања међународног такмичење младих гуслара Републике Српске, Србије и Црне Горе.

Голијанин је рекао да се редовно одржавају и ревије гуслара, односно Романијска, Херцеговачка и ревија у Горњем Подрињу.

Савез гуслара Републике Српске основан је 1993. године. У Савезу је активно 17 друштава која броје око 250 до 300 гуслара, уз чињеницу, како у Савезу кажу, да их је сваке године све више.

  • У Одбрамбено отаџбинском рату гуслари су учествовали у подизању морала војника, организовали доласке гуслара из Србије и Црне Горе, те обилазили линије на ратиштима и радили на чувању традиције 17 друштава у Савезу, подсјетио је Голијанин.