Начелник општине Соколац Милован Бјелица недавно је у сједишту Федералног министарства расељених особа и избјеглица у Сарајеву потписао Уговор о санацији и замјени водоводних цијеви за насеља на подручју мјесне заједнице Кнежина.

Он је прецизирао да ће Пројекат замјене водоводних цијеви за насеља Кнежину, Турковиће, Кетеновиће и Копљевиће суфинансирати Федерално министарство расељених особа и избјеглица, општина Соколац и други донатори.

Уговор предвиђа, како истиче Бјелица, додјелу грађевинског материјала за изградњу и санацију инфраструктурних и других објеката.

  • Ово је један оквирни уговор, али ће у наредним данима доћи инжењери грађевинске струке и хидраши, да прегледају терен и направе предрачун извођења радова са материјалом. Федерално министарство за расељене особе и избјеглице ће обезбиједити комплетан материјал за санацију ове инфраструктуре у Кнежини, када је у питању водоснабдијевање, а општина Соколац ће имати своје учешће гдје буде било потребно. Ово је резултат упорног рада представника бошњачког становништва у Кнежини и њихове сарадње са поменутим министарством који су укључили и бројне донаторе – рекао је Бјелица и додао да ће корист од овог пројекта имати не само бошњачко, већ и српско становништво на овом подручју.

Према ријечима начелника Бјелице, велики проблем за становништво Кнежине представља водоснабдијевање.

  • Током 2014. и 2015. године урађен је потисни вод од изворишта Биоштице до Копљевића, вриједности око 400.000 КМ, а који је у потпуности финансирала општина Сокоалц. До тада се народ на овом подручју снабдијевао водом са локалних изворишта, која можда и нису била исправна за људску употребу. Након пуштања воде кроз овај вод, дошло је до пуцања цијеви, посебно када је у питању насеље Батово, као и насеље гдје се налазе Јефтићи у Кнежини. Општина Соколац је у потпуности финансирала замјену тих цијеви, али је остало незавршено у насељима Турковићи, Кетеновићи и Копљевићи, који су сада обухваћени овим пројектом – појаснио је Бјелица.

Он је посебно нагласио да је представник бошњачког народа у Кнежини Селмир Врабац тај који је анимирао већи број донатора да учествују у овом пројекту, а који ће обезбиједити средства за замјену дотрајалих азбестних цијеви.

Начелник Бјелица је подсјетио да су бројни пројекти реализовани у претходном периоду, које је помогло управо Федерално министарство за расељене особе и избјеглице. Он је истакао да је циљ да се у овој години споји подручје од Кнежине, преко Крушеваца, Мангурића и Бећара са Оловом.

  • Прошле године је ресорно федерално министарство финансирало једну дионицу у Мичиводама, док смо ми прије неколико дана завршили дионицу од 900 метара у Кутима. Морам да нагласим да би поменуто министарство одобрило било који пројекат, општина Соколац мора да има учешће –нагласио је Бјелица.

Он је најавио да ће на наредном састанку са федералним министром за расељене особе  избјеглице Нерином Диздаром разговарати о томе како ријешити отпадне воде на поменутом локалитету.

  • У протеклом периоду било је одређених активности, постављено је неколико цијеви, али је потребно много средстава како би се ријешило питање третмана отпадних вода на подручју мјесне заједнице Кнежина – казао је Бјелица и изразио захвалност Селмиру Врабцу, актуелном министру за расељене особе и избјеглице ФБиХ Нерину Диздару, те његовом претходнику Едину Рамићу са којим је успостављена изузетна сарадња.

Бјелица је са посебним акценом нагласио да на подручју општине Соколац до сада нису евидентирани инциденти на националној основи, те да српско и бошњачко становништво заједно живи, сарађује и међусобно се помаже, што је према његовим ријечима веома похвално.