Удружење произвођача „Романијски скоруп кајмак“ са Хан Пијеска освојило је три златне медаље на Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду, рекла је Срни предсједник овог удружења Нада Максимовић.

Максимовићева је нагласила да је у веома јакој конкуренцији Велика златна медаља додијељена за „сир-кришку“ и двије златне медаље за „романијски кајмак“ и производ „зарица“.

Она је навела да је ово само једна у низу награда које су до сада добиле жене – чланови Удружења произвођача „Романијски скоруп-кајмак“ за своје производе.

Максимовићева је на Новосадском сајму изложила свој производ „сир-кришка“, а Аница Мировић излагала је „романијски скоруп-кајмак“ и „зарице“.

„Ове награде значе да производимо у континуитету квалитетан производ, након награде на истом сајму коју смо добиле 2019. године за `романијски кајмак и `зарице`“, рекла је Максимовићева, изразивши задовољство што су награђене баш на јубилеј који је ове године обиљежио Пољопривредни сајам у Новом Саду.

Максимовићева је захвалила општини Хан Пијесак за подршку коју је Удружење добило за одлазак на сајам у Нови Сад.

Романијски кајмак добио је међународни сертификат географског поријекла од Свјетске организације за интелектуално власништво 2019. године, чиме је овај производ заштићен у 29 земаља и дата могућност произвођачима приступа међународном тржишту.

Удружење „Романијски скоруп-кајмак“ основано је 2014. године и окупља 24 произвођача са подручја општина Рогатица, Хан Пијесак и Соколац.