Републички секретаријат за расељена лица и миграције најавио је реализацију Пројекта ЦЕБ3, који представља наставак Пројекта ЦЕБ2, а који се односи на изградњу вишепородичних стамбених објеката за више од 600 породица на нивоу Босне и Херцеговине.

Пројекат се спроводи у складу са одредбама Закона о социјалном становању Републике Српске. Позив је био упућен интерно расељеним лицима, корисницима алтернативног смјештаја, лицима у стању социјалне потребе, лицима која из економских, социјалних, здравствених или других разлога нису у могућности самостално да ријеше своје стамбено питање. Рок за пријаве био је од 12. до 19. маја, а према ријечима начелника општине Соколац Милована Бјелице у нашој локалној заједници пријавила су се 73 лица за стамбено збрињавање.

Потребно је да општина Соколац обезбиједи локацију, припреми грађевинско земљиште, које мора у потпуности бити у власништву општине, затим пројектно – техничка документација, комунална инфраструктура, све као и за пројекат ЦЕБ2.

  • У договору са сарадницима, одлучили смо да уклонимо два објекта преко пута Аутобуске станице. Ради се о двије жуте зграде, старије изградње. У једном објекту не живи нико, док у другом живе двије породице и два самца. Обавили смо разговоре са њима и они су прихватили наш приједлог – нагласио је Бјелица.

Он је казао да је претходних година број породица за стамбено збрињавање био преко 100, те да су захтјеви 64 породице одобрени. Пројектом ЦЕБ3 биће уврштена та лица испод црте, као и још неке породице које су се пријавиле током посљедњег позива и она лица за која се зна да су избјегла и расељена.

  • Позив је прослијеђен Републичком секретаријату за расељена лица и миграције и очекујемо да ће њихови представници ускоро доћи да обиђу терен и да се организује састанак са тим породицама које по нама испуњавају услове. Добро би било када би могли да добијемо 40 стамбених јединица и ја ћу се борити за што већи број – истакао је Бјелица.

Бјелица је додао, да ће стамбено збрињавање ових породица бити ријешено под истим условима као и у Пројекту ЦЕБ2, који су у складу са одредбама Закона о социјалном становању Републике Српске.

Он је подсјетио да је током 2021. и 2022. године стамбено збринуто више породица. Пројектом ЦЕБ2 су обухваћене 64 породице, гдје је општина Соколац имала учешће око 800.000 КМ, те објекат К17 за 17 породица код Војничког спомен-гробља „Нови Зејтинлик“. Углавном су то породице које су живјеле у алтернативном смјештају на Мајданима и у баракама код Ћилимаре.