У све четири општине на сјеверу Косова и Метохије – Зубином потоку, Лепосавићу, Звечану и у сјеверном дијелу Косовске Митровице огласиле су се сирене за узбуну пошто су нелегално изабрани градоначелници из редова албанске заједнице у пратњи косовске полиције најавили улазак у објекте у којима су смјештене општинске администрације.

У близини општинских објеката налази се знатан број припадника КФОР-а и Еулекс полиције, јавља дописник Срне.

Из полиције самопроглашеног Косова су навели да су се „са првим сиренама грађани почели окупљати, настојећи да забране улазак градоначалницима на радна мјеста“.

У Лепосавићу су испред општинске зграде постављена два камиона око којих се окупио знатан број грађана, навели су из полиције.

Према истом извору, у Зубином Потоку и Звечану грађани су у већем броју стали испред општинских објеката, не дозвољавајући припадницима полиције да у објекте уведу нове градоначелнике.

Из полиције су саопштили да полиција „по службеној дужности помаже градоначелницима општина Звечан, Лепосавић и Зубин Поток да остваре право на рад у службеним објектима одговарајућих општина“.

Нови градоначелници општина Звечан, Лепосавић и Зубин Поток, сви Албанци, положили су јуче заклетву чиме су преузели локалну власт у ове три општине са српском већином на сјеверу Косова и Метохије.

У сјеверној Митровици у петак, 19. маја, заклетву је положио Бошњак Ерден Атић, који је одмах потом са одборницима ушао у зграду бивше Унмик администрације гдје се налази сједиште градоначелника те општине и истакао заставу самопроглашеног Косовa.