Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да су његови састанци у Русији и Азербејџану били веома успјешни и да је Српска показала свој значај кроз те састанке.

Додик је рекао на конференцији за новинаре у Бањалуци да су ти састанци били прилика да Република Српска сагледа важне детаље политика које се воде у Русији и Азербејџану.

Кључан је, истакао је Додик, био састанак са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином са којим се до сада састао двадесетак пута.

Он је додао да је разлика посљедњег састанка у односу на претходне ситуација у Украјини.

-Моја улога као предсједника Републике Српске је да не затварам врата било коме. Русија је гарант Дејтонског споразума. Она је као чланица Савјета безбједности увијек чула наш глас – рекао је Додик.

Он је истакао да је током састанака Москви чуо да је Република Српска стратешки партнер Руској Федерацији те додао Српска неће напустити Русију која је у континуитету помаже.

Нагласио је да је са Путином разговарао о бројним питањима.

-Разговор је трајао преко сат времена. То је био дијалог о различитим питањима. О нашим билатералним односима, о размјени ставова. Био сам у прилици да Путина упознам са декадентним понашањем Запада у вези човјека који није легално изабран за високог представник – рекао је Додик.

Додик је поручио да је са Путином разговарао и о томе како ће се Русија понашати у погледу могућности да тај неизабрани високи представник наметне одређена рјешења Српској, па и око имовине.

– Рекао сам да је то за нас зид. Постоје два пута – један је да нестанемо и престанемо постојати, а други је да сачувамо нашу самосталност. Морам да кажем да је одговор који сам добио заиста охрабрујући. Путин разумије ситуацију и Српска неће остати сама – нагласио је Додик.

Предсједник Српске је напоменуо да је „Русија гарант Дејтонског споразума и да је она увијек чула наш глас и јасно говорила о злоупотребама које чине високи представници у континуитету“.

У посјети Русији и Азербејџану са предсједником Републике био је и министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Жељко Будимир.