У Неуму ће у сриједу, 31. маја, бити одржан заједнички састанак савеза општина и градова Републике Српске и Федерације БиХ, уз подршку Конгреса локалних и регионалних власти Савјета Европе, рекао је Срни предсједник Савеза општина и градова Српске Љубиша Ћосић.

Ћосић је навео да ће се на састанку разговарати о приоритетима и изазовима с којима се сусрећу локалне власти, заједничком раду два савеза и сарадњи са Конгресом локалних и регионалних власти, постављајући темеље за јачање заговарања и заједничких напора с циљем јачања локалне демократије.

Он је нагласио да је Савез општина и градова Републике Српске у потпуности репрезентативна организација која заступа интересе све и једног града и општине у Српској и у том сегменту функционише беспрекорно.

„Организација смо до јавног интереса за Владу Републике Српске и у складу са тим једнм дијелом представљамо и Владу Српске“, додао је Ћосић.

Он је истакао да два савеза која су аутономна имају одговарајућу сарадњу и партнерство, али су двије организације које представљају општине и градове два ентитета.

„Ријеч је о једном пројекту Савјета Европе који покушава да сарадњу између два савеза подигне на виши ниво, што је добро, али ми увијек заступамо начело равноправности и једнакости у међусобним односима“, навео је Ћосић.

Он сматра да ће овај састанак бити прилика да се чује све о активностима локалних заједница и на једној и на другој страни.

Ћосић је рекао да има доста заједничких активности које проводе једнако и да ће у Неуму бити користан састанак након којег се сарадња може подићи на већи ниво.

„Сматрамо да у Републици Срппској постоје законска рјешења што се тиче општина и градова која су далеко ефикаснија, функционална и боља него у ФБиХ и ово ће бити прилика да нашим колегама кажемо на који начин ми одрађујемо ствари у Републици Српској, која је функционалнији дио БиХ“, нагласио је Ћосић.

Он је упитао зашто не чути и неке добре праксе које из ФБиХ могу подијелити.