На Палама је одржан први Сајам спорта, на којем се најприје дефилеом улицама града, а потом и презентацијом вјештина и освојених награда, медаља и пехара, представило око 1.600 младих спортиста из 29 клубова који дјелују на подручју ове локалне заједнице.

Начелник општине Пале Бошко Југовић оцијенио данашњу манифестацију величанственом промоцијом младости, спорта и здравог живота.

  • Први пут смо одлучили да на Палама направимо овакву манифестацију и сви грађани су у прилици да виде нешто величанствено и импресивно, да се увјере у огромне резултате које постижу наши млади спортисти на разним такмичењима од локалног до европског нивоа, рекао је Југовић новинарима.

Он је изразио увјерење да ће ова манифестација постати традиционална.

Југовић је захвалио свима који су претходном периоду обезбиједили услове за изградњу Спортске дворане „Пеки“ и на тај начин створили идеалне услове за бављење не само спортским активностима, него и рекреацијом и организацију културних дешавања.

Он истиче да су спортисти Пала, Града Источно Сарајеви и цијеле Сарајевско-романијске регије, што показује и данашњи Сајам спорта, на понос Републике Српске, јер се ради о афирмацији дружења, љубави, пријатељства, међусобног разумијевања и уважавања, што је омладини данас и те како потребно.

  • Спорт никада никога није одвео на криву страну, него га је усмјерио ка здравом животу. Овај први сајам спорта прави је пут ка бољем сутра свих нас, а посебно омладине у цијелој Републици Српској и њеним локалним јединицама као мјестима здравог живота, спорта и младости, поручио је начелник Пала.

Предсједник Скупштине општине Пале Стефан Стајчић оцијенио је да данашњи сајам спорта на најбољи начин доказује да су Пале мјесто омладине и спорта.

  • Поносан сам што смо успјели да организујемо ову манифестацију, поносан сам што је око 1.600 младх спортиста обучено у једнаке спортске тренерке, јер то показује којим правцем ћемо да развијамо спорт на Палама у будућности – обезбјеђивањем најбољих услова за тренинг и наступе на такмичењима за све таленте и будуће шампионе, рекао је Стајчић.

Паљански Сајам спорта послао слику године за цијелу Српску

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић честитао је данас општинској управи и спортским радницима на Палама на ентузијазму и одлучности да успјешно организују промоцију спорта и здравља, уприличену у оквиру првог Сајма спорта на Палама, који је окупио око 1.600 спортиста из 29 клубова са подручја ове локалне заједнице.

  • Слика која која иде из Пала, није слика ни дана, ни слика мјесеца, него слика године у Републици Српској, рекао је Ћосић новинарима.

Он је потврдио да је донесена одлука да ће ова јединствена манифестација бити традиционална, јер ће по томе Пале бити још препознатљивије, а квалитет живота њених грађана биће подигнут на још виши ниво, посебно у домену развоја спорта и здравог живота.

Према његовим ријечима, није случајно да добре идеје долазе са Пала, јер долазе од добрих људи, који брину о својој дјеци, омладини, њиховом здравом развоју, васпитавању и одрастању.

Он је подсјетио и на чињеницу да су Пале зачетник идеје познате и популарне манифестације „Конференција беба“.

  • Нажалост, посљедњих дана у нашем окружењу гледамо тужне догађаје, лоша понашања у друштву, насиље, а Пале су урадиле оно што се зове превентива – окупиле су велики број спортиста и показале да је спорт идеалан за окупљање и здрав друштвени ангажман младих људи, заснован на пријатељству, љубави, разумијевању, навео је Ћосић.

Ћосић је истакао да су Пале направиле „корак испред свих“, а то јесте логична посљедица озбиљних улагања из општинског буџета у развој спорта на овој општини, што би требало да буде примјер и за остале општине удружене у град Источно Сарајево.

Он је потврдио да ће Град Источно Сарајево наставити да подржава овакве спортске манифестације и обећао да ће се потрудити да буде удвостручен планирани износ издвајања за спорт на подручју Града.

Представник Министарства породице, омладине и спорта Српске Раде Гвозден честитао је начелнику општине Пале Бошку Југовићу и његовим сарадницима, као и свим спортистима и спортским радницима на Палама на организацији Сајма спорта, истичући да је то „празник спорта на Палама и у Источном Сарајеву“.

  • Ово је предивна манифестација на којој су се представили сви спортисти који су остварили врхунске резултате, али и прилика за све остале да слиједе њихов примјер и да се баве неким спортом, рекао је Гвозден.

Ова манифестација, истиче он, превазишла је сва наша очекивања, јер су се Пале представиле као град спорта.

На Палама је одржан први Сајам спорта, на којем се најприје дефилеом улицама града, а потом и презентацијом вјештина и освојеним наградама, медаљама и пехарима, представило око 1.600 младих спортиста из 29 клубова који дјелују на подручју ове локалне заједнице.

Грбић: Дјецу усмјерити да буду здраве и позитивне личности

Прослављени српски одбојкаш Вања Грбић, промотер првог Сајма спорта на Палама, изјавио је да циљ његовог едукативог дјеловања и предавања није како треба правити спортске шампионе, него како дјецу треба усмјерити да буду здраве и позитивне личности.

  • Веома је значајно то што су сва деца на Палама обучена у исте тренерке, мислим да то деци много значи јер осећају да припадају нечему заједничком, да локална самоуправа брине о њима, и то је први, веома значајан корак, рекао је Грбић новинарима током првог Сајма спорта на Палама, који је окупио око 1.600 учесника из 29 локалних спортских клубова.

Грбић је навео да је ово вријеме убрзано, са много изазова, да се дјеци „сервира све и свашта“, и да им је веома тешко да, у складу са својом зрелошћу и перцепцијом које носи њихово младалачко искуство, одреде шта је битно, а шта небитно, односно шта је добро, а шта лоше.

Према његовим ријечима, велики је проблем што на узрастање дјеце негативно утичу разне социјалне мреже, јер је данас врло тешко родитељима, који сваки дан брину о преживљавању породице, да васпитавају своју дјецу.

  • Највећи број људи тада се повери тренерима, којима препусти своју децу, или из разлога што желе да они постану милионери, значи да `инвестирају у своју децу`, или зато што желе да их склоне са улице, каже Грбић.

Али, упозорава он, нико не полази од чињенице да ли је тај тренер квалификован и да ли је програм који се ради адекватан за дјецу у данашњем времену.

Он је навео да својим едукативним методама покушава да донесе нова искуства, знања и стандарде, јер се у овом друштву неки још увијек ослањају на технологију стару 60 година.

Грбић је са спортским педагозима и тренерима на Палама разговарао о изазовима који стоје пред дјецом, младим спортистима и начинима на којима они треба да раде убудуће.

Он је одржао предавање о теми изазова и начина на који треба радити са дјецом.

  • Циљ мог предавања није како треба правити шампионе, него како дјецу треба усмјерити да буду здраве и позитивне личности, истакао је Грбић.

Он је нагласио да је Спортска дворана „Пеки“ у потпуностои оправдала своје постојање, што је показао и данашњи Сајам спорта на Палама.

  • Ви овде, на Палама можете да се 365 дана у години бавите спортом, а ја то у својој младости нисам био у прилици. Мој почетак био је канап разапет између два дрвета, рекао је Грбић младим спортистима.