Црква Светих отаца Првог васељенског сабора у Ћаваринама код Сокоца, јуче је служењем Свете литургије и ломљењем славског колача прославила своју крсну славу. Овогодишњи кумови храма породице Амовић предале су кумство за наредну годину породици Ђуревић.

Послије Свете литургије и литије, коју је служило локално свештенство, присутни су положили вијенце на Спомен-чесму у Ћаваринама, која је изграђена у знак захвалности погинулим борцима у Другом свјетском рату и протеклом Одбрамбено- отаџбинском рату са овог мјесног подручја.

Фотографије уступљене Инфо центру

Свештеник Младен Видаковић је истакао да су Свети оци Првог васељенског сабора били браниоци православља које вјерници његују и обиљежавају у храму ове мјесне заједнице.

  • Када смо изградили овај храм, уз њега смо почели да градимо и себе, своју душу и срце, што је и суштина изградње храмова. Да побиједимо сами себе, јер је то највећа борба. Ово мјесто има диван обичај да се породице окупљају једном годишње и буду кумови, дају своју жртву, да Господу принесу крсни колач и помоле се за здравље породица и ближњих. Вријеме у којем живимо није нимало лако, морамо тражити помоћ од Бога да буде уз нас у тешким тренуцима. Најмања молитва Богу је довољна да погледа сваком човјеку- навео је Видаковић.
Фотографије уступљене Инфо центру

Обиљежавању крсне славе храма у Ћаваринама присуствовали су посланик у Народној скупштини Републике Српске Страхиња Башевић и замјеник градоначелника Града Источно Сарајево Слободан Амовић.

Фотографије уступљене Инфо центру

Храм „Светих отаца Првог васељенског сабора“ подигнут је прије девет година и од тада се у Ћаваринама, поводом прославе крсне славе храма, сваке године организује манифестација, која окупља све већи број људи.