Одборници Скупштине општине Соколац на данашњој сједници расправљали су о 16 тачака. Поједине тачке захтијевале су додатне измјене па су повучене са Дневног реда.

Представници спортских клубова, организација и удружења који то нису учинили на претходној сједници, а који су располагали средствима из буџета Општине у претходној 2022. години поднијели су финансијске извјештаје. О овом као и о Информацији о извршењу буџета за прва три мјесеца 2023. године (од 1. јануара до 31. марта) дуго се расправљало за скупштинском говорницом. Закључак је да се финансијска средства у наредним планирањима ускрате онима који их нису оправдали пред скупштинским парламентом.

Поједини Приједлози о продаји градског грађевинског земљишта добили су подршку одборника док су неки одбијени уз захтјев Скупштине да се изврше додатне допуне истих.

фото: Инфо центар Соколац

Према ријечима шефа Клуба одборника СНСД-а Ђорђа Радића, тенденција раста дефицита настављена је и у овој години, а само од почетка године он износи близу 800.000 КМ.

  • Свједоци смо да је проблема много, а све оно на шта смо указивали у претходном периоду дошло је на наплату. Упознати смо са сутрашњим штрајком запослених у Јавној установи за предшколско васпитање и образовање Соколац. Начелник нам није понудио рјешење овог, као ни бројних других проблема. Као одборници смо у претходним годинама предлагали бољу расподјелу буџета и смањење трошкова за шта није било слуха, казао је Радић.

На почетку сједнице прочитано је саопштење Синдикалне организације Јавне установе за предшколско васпитање и образовање Соколац у којем наводе разлоге због којих 1. јуна 2023. године ступају у штрајк упозорења.

фото: Инфо центар Соколац

Радић је у изјави медијима рекао да је неопходан што скорији ребаланс буџета, што је и препорука Министарства финансија Републике Српске.

  • Наш захтјев ће бити реалније планирање буџета и реалнија расподјела остварених прихода, нагласио је Радић и додао да је срамно да се поједина удружења и организације нису удостојила да дођу пред скупштину и оправдају утрошак општинског новца, а противзаконито и нетранспарентно троше новац грађана.

Начелник општине Соколац Милован Бијелица сматра да је неусвајање појединих тачака Дневног реда директно усмјерено против њега. Такав је сматра, Приједлог Програма одржавања путне инфраструктуре (реконструкција и асфалтирање) путних праваца па подручју општине Соколац.

  • Почетком прошле године добио сам сагласност надлежног министарства и Владе РС за рефинансирање обавеза, уз повољније камате, али упркос свим сагласностима скупштинска већина то није прихватила. Поднио сам захтјев и за репрограм обавеза, за шта поново нисам добио подршку градског парламента, упркос претходним сагласностима релевантних институција, казао је Бјелица.

Он је казао да ће у наредном периоду бити тешко реализовати започете пројекте, јер општина нема могућност било каквог додатног финансирања.

  • У питање се доводи и куповина Аутобуске станице, реализација пројекта везаног за пречишћавање пијаће воде, као и многих других у којима општина има своје учешће. Упитне су и обавезе према радницима и буџетским корисницима, казао је Бјелица.

Он је истакао да нема подршку скупштинске већине ни када је ријеч о продаји земљишта на Романији, која, како каже, постаје све пожељнија дестинација.

  • Све што сам предлагао у протеклом периоду није било прихваћено, тако да не видим рјешење ове ситуације, јер је на дјелу опште неразумијевање које ће нас довести у још тежу ситуацију, казао је он.

Бјелица је истакао да је до постојећег стања и проблематичне ликвидности дошло и због слабије наплате прихода од ПДВ-а, кашњења одређених средстава и прихода на републичком нивоу, као и због обавеза које Општина има према корисницима различитих подстицаја.

  • До сада смо имали редовне транше Шумског газдинства које су нам помагале у измиривању обавеза. Приговара ми се на број запослених у општинског администрацији, за шта има основа, али мој је првенствени циљ био да се становништво задржи на овим просторима, образложио је Бјелица.

Одборници су оштро критиковали рад Удружења грађана „Аурора“ Соколац, које је према њиховим наводима неадекватно трошило буџетски новац, а чији извјестилац се није појавио на данашњој сједници.

Одборници су усвојили Приједлог одлуке о давању сагласности на цјеновник погребних услуга, као и Приједлог одлуке о давању сагласности на цјеновник одвоза комуналног отпада. Међу усвојеним је и Приједлог одлуке о приступању израде Стратегије социјалног становања општине Соколац за период 2023. – 2030. година као и Приједлог одлуке о усвајању Плана мреже здравствених установа на територији општине Соколац.