Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је вечерас на молебну у Саборном храму српског народа на Врачару да никакви овоземаљски геополитички интереси нису важнији од човјека па макар он био и православни Срби и позвао сав вјерни народ да умножи молитве за мир на Косову и Метохији.

„Молимо се Светом владики Николају да се он моли Господу да Господ благодаћу својом просветли ум оних који имају моћ и силу овог света и да загреје срце њихово, да разумеју и осете да профит није важнији од човека, од било ког човека, од човека било које боје коже, од човека било које вере, од човека без обзира ком народу припада, па и од човека који припада српском народу“, навео је патријарх српски.

Патријарх Порфирије је на молебану пред стотинама вјерних који су дошли да се поклоне моштима Светог владике Николаја Српског, наласио да никакви овоземаљски геополитички интереси нису важнији од човјека, објављено је на сајту СПЦ.

„Нека Господ просветли њихов ум и загреје њихово срце да разумеју да и наша браћа и сестре на Косову и Метохији имају потребу, али и право, да на својој земљи живе у миру и међусобном разумевању са другима, да имају право да не буду прогањани, да им се не отима имовина, да им се не спаљује летина, да им се не руше гробља, да их нико не гони, да им нико не убија децу“, поручио је патријарх Порфирије.

Патријарх српски је навео да је српски народ на Косову и Метохији одувијек живио са другим народима.

„Одувек на Косову и Метохији, на земљи која је наша слава и наш крст, али и наше васкрсење, наш народ живи са другим народима и увек је знао да живи заједно са тим народима, да поштује све оно што су обичаји, што је вера, што је биће тих народа, али исто тако је увек имао потребу да – у најмању руку, ако не прожимајући се са тим народима – живи поред њих“, рекао је патријарх српски.

Његова светост патријарх српски Порфирије служиће сваког дана до недјеље 4. јуна, када Црква слави Силазак Светог Духа на апостоле, у храму Светог Саве на Врачару пред моштима Светог владике Николаја Српског молебан за благословени мир међу људима.