Смучарски клуб „Јахорина“ са Пала је најтрофејнији и најбоље рангирани алпски клуб у Републици Српској који окупља успјешне такмичаре, међу којима је Анђелија Вуковић – првак БиХ до 12 година, чији је сан да буде амбасадор српског народа на највећим спортским смотрама.

Вуковићева похађа Основну школу „Пале“, шести је разред и одличан ђак, а скијањем је почела да се бави као мала.

„Пошто живим у близини Јахорине то ми сасвим природно, прво је било кроз игру, а касније озбиљније. Члан сам Смучарског клуба `Јахорина` већ шест година“, изјавила је Вуковићева Срни.

Она сматра да на резултат утиче много фактора, али се, како је истакла, уз вољу и жељу све може постићи и зато се труди да сваки пут буде боља.

Вуковићева је навела да је ову скијашку сезону успјешно завршила и окитила се титулом првака БиХ у смучарској дисциплини слалом, те бронзаном медаљом на првенству Републике Српске у дисциплини велеслалом у узрасној категорији до 12 година.

„У прошлој скијашкој сезони, која је почела релативно касно, скијали смо сваки дан без престанка. Било је изузетно напорно и тешко, али сам уз подршку родитеља и тренера Жељка Шљивића и Илије Савића сезону завршила успјешно“, навела је Вуковићева.

Према њеним ријечима, и њен млађи брат Лазар тренира скијање. У прошлој сезони је и он постигао значајне резултате, па је срећна што су у истом спорту јер се тако ослањају једно на друго.

Предсједник Смучарског клуба „Јахорина“ Владо Милојевић истакао је да је овај клуб најтрофејнији и најбоље рангирани алпски клуб у Републици Српској, најбоље рангирани клуб у БиХ у сениорској и јуниорској категорији, а има 48 активних такмичара.

Милојевић је рекао Срни да имају два такмичара сениора, пет јуниора, те 41 такмичара пионира у категорији до 16 и до осам година, а увелико раде на омасовљавању и квалитету скијашког спорта у Републици Српској.

Он је напоменуо да су њихови такмичари учесници Олимпијских игара, свјетских и државних првенстава, Европа купова, Олимпијаде младих – ЕЈОФ, као и многих Међународних такмичења.

Милојевић је рекао да је Смучарски клуб „Јахорина“ и успјешан организатор Међународног такмичења „Фис куп Јахорина“, које се од 2003. године одржава на Јахорини, као и Отвореног првенства БиХ за старије категорије.

„То значи да доводимо на нашу планину позната имена алпских скијаша из цијелог свијета. Технички смо организатори такмичења у алпским дисциплинама за млађе категорије која се налазе у календару КУП-а БиХ и многих ревијалних такмичења у сарадњи са Олимпијским центром `Јахорина`“, истакао је Милојевић.

Према његовим ријечима, многи такмичари су републички прваци, прваци БиХ у 2022/23. и вицешампиони БиХ, попут Михајла Личића, Хелене Лонцо, Саре Лучић, Ристе Југовића, Андреја Филиповића и других.

Милојевић је нагласио да је петоро чланова Клуба – Марко Шљивић, Миливоје Мачар, Маја Тадић, Теодора Филиповић и Николина Драгољевић, као дио репрезентације БиХ, недавно наступило на Свјетском првенству у алпском скијању у Француској.

Смучарски клуб „Јахорина“ представио се на првом Сајму спорта у овој локалној заједници, најприје дефилеом улицама града, а потом и презентацијом вјештина и освојеним награда, медаљама и пехарима.

Први Сајам спорта одржан је на Палама у недјељу, 28. маја, када се представило око 1.600 младих спортиста из 29 клубова који дјелују на подручју ове локалне заједнице.