И даље трају протести на сјеверу Косова и Меохије гдје је велики број грађана на улицама који траже да се КФОР и полиција самопроглашеног Косова повуку са ових простора као и да одведу градоначелнике које Срби не прихватају. Ситуација у Звечану је мирна, а данашњем протесту присуствује велики број људи међу којима су и медицински радници у бијелим мантилима.

11.40 –  Становници општине Звечан пјевали пјесму “Изађи мала”

pic.twitter.com/AXHKrc4ljz

— Arsil (@arsagarson) May 31, 2023

https://scontent.fbeg5-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/347566958_720670696501633_5885166234561220938_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=ldmsm_kjTTYAX8kjOlw&_nc_ht=scontent.fbeg5-1.fna&oh=00_AfAHvPA2o91OUq0SHMXB2dzxkQpulqElhUX2cty5tjKm8Q&oe=647BAD20

Мјештани општине Звечан изашли су на улице и пјевали пјесму “Изађи мала” алудирајући на “привременог” градоначелника да напусти просторије њихове локалне управе.

Група грађана окачила је заставе Србије на металну ограду иза које су припадници КФОР-а развукли бодљикаву жицу.

10.07- Миловић:Двојица ухапшених Срба пребачени у судски притвор у Приштини

Двојица ухапшених Срба Радош Петровић и Душан Обреновић, које је КФОР прије два дана предао косовској полицији, пребачени су јутрос из полицијског притвора у Косовској Митровици у судски притвор у Приштини, саопштио је бивши градоначелник општине Звечан Драгиша Миловић.

Миловић је у Звечану рекао да се очекује да Петровић и Обреновић касније данас изађу пред судију.

-Косовска полиција брутално је претукла Обреновића приликом хапшења 29. маја и увођења у станицу у јужном дијелу Косовске Митровице – рекао је раније његова адвокат Предраг Миљковић. Он је рекао да је Обреновић задобио повреде главе, посекотине, подеротине, хематоме по глави.

10:50- Елек: Стабилније стање Драгише Гаљка, ноћас примио још две јединице крви

Говорећи о здравственом стању Драгише Гаљк најтеже повријеђеног у немирима у Звечену, директор КБЦ Косовска Митровица Златко Елек каже да после јутрошње визите и хируршког колегијума његово здравствено стање је нешто стабилније, али не толико добро да би био пребачен на одељење хирургије.

-Ноћас је примио још две јединице крви. Надамо се да ће се то крварење постепено зауставити и да ћемо у наредним данима имати благи опоравак. Сигурно ће лечење потрајати много, много дуже него што смо очекивали – наводи Елек.

10.45 – На више српских кућа и аутомобилу осванули графити „УЧК“

Нови графити су јутрос осванули на неколико места у Ораховцу на КиМ, а на аутомобилу Добривоја Ђорића је црном масном фарбом исписан графит “УЧК”, преноси сајт радија Гораждевац.

10.30 – Стална мисија Русије при ЕУ: ЕУ потпуно игнорише интересе Срба

Стална мисија Русије при ЕУ оцијенила је данас да ЕУ потпуно игнорише интерсе Срба на КиМ и истакла да је главни задатак у решавању ситуације у Покрајини формирање ЗСО.

-Европска унија, која је преузела улогу главног посредника у решавању ситуције на КиМ, није ни покушала да пронађе дугорочна рјешења – речено је за агенцију РИА Новости у сталној мисији Русије при ЕУ, поводом најновијих дешавања на северу КиМ. Мисија Русије наводи да је у ЕУ, као и обично, потпуно прећутана генеза садашње кризе, која није избила ниоткуда, већ, како се истиче, “као резултат вишегодишњег ‘рада Запада’”, чији су главни елементи потпуно игнорисање интереса српског становништва које живи на сјеверу Покрајине, безусловна попустљивост према тзв. „властима” у Покрајини и занемаривање Бриселских споразума из 2013. године који предвиђају стварање Заједнице српских општина.

 -Ово чега смо сада свједоци је директна посљедица тога што посредници из ЕУ несавјесно испуњавају своје обавезе, односно нису спремни да допринесу стварном тражењу дугорочних рјешења – наводе у мисији Русије.

Према њиховој оцјени, посредовање ЕУ у дијалогу Београда и Приштине у суштини је сведено само на грозничава “бацакања” у покушајима да се „гаси ватра”, без борбе против њењих правих узрока.

Осврћући се на изјаву високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Јозепа Борела, који је најавио још један покушај сазивања хитне рунде дијалога о КиМ, руске дипломате при ЕУ су оцијениле да је „Брисел, стварајући илузију посредовања, чекао сљедећу ескалацију како би направио неку врсту херојског покушаја да паузира кризу“.

Указују на то да су „те паузе све краcће, а фазе кризе све експлозивније“.

Руска мисија при ЕУ подјсетила је ЕУ да главни задатак у рјешавању ситуације на КиМ остаје стварање Заједнице српских општина у форми која је предвиђена у писаним споразумима Београда и Приштине, уз гаранције Брисела.

9.27 – У Звечану се окупио највећи број Срба до сада, развијена српска застава дуга 250 метара

Неколико хиљада грађана окупило се јутрос испред зграде Скупштине општине Звечан, а развили су заставу Србије дугу 250 метара, јавља Танјуг.

08:55 – Милосављевић: Чекамо информације о ухапшенима

Срђан Милосављевић, бивши председник Скупштине Општине Звечан поновио је да је захтjев Срба повлачење специјалних јединица полиције из општина са севера КиМ.

-Да лажни градоначелници не долазе у зграде општина на северу КиМ, да се наши неосновано ухапшени грађани Радош Петровић и Душан Обреновић пусте на слободу, јер нису криви што су живи. Имамо информације да су адвокати на терену и чекамо повратне информације о томе да ли ће бити пуштени на слободу – рекао је Милосављевић.

8.42 – Лајчак:Апсолутно непотребна и нелогична ескалација,рјешење могуће само политички

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, оцијенио је да су догађаји на северу КиМ апсолутно непотребна и нелогична ескалација, истичући да је могуће само политичко рјешење, кроз постојећи дијалог.

Лајчак је за „Дојче веле“, на питање колики је ово што се догађа ударац напорима да се успостави мир између двије стране, рекао да су послеиј много, много мјесеци преговора постигнута два важна споразума – у фебруару договор о путу нормализације односа, а затим у марту у Охриду и имплементациони анекс.

-.То значи да имамо пут ка нормализацији, имамо програм који се јасно бави свим отвореним питањима. Почели смо да имплементирамо тај документ и онда је дошло ово, што је сасвим непотребно, али нажалост прави веома озбиљне сметње – навео је Лајчак.

Указао је да не можемо имати нормализацију и ескалацију у исто вријеме и истакао да је потребно деескалирати, вратити се раду на нормализацији, на имплементацији документа.

-Да немамо документ, разумио бих да људи вјерују да ће оваквим акцијама нешто успјети. Али, ми имамо споразум, што никада раније није био случај, тако да би заиста требало да се вратимо примјени тог споразума и нормализацији – рекао је Лајчак. На питање да ли ће распоређивање додатних НАТО снага у региону помоћи у деескалацији сукоба, Лајчак је рекао да то може се ријеши само политички, а то значи кроз постојећи дијалог.

Према његовим ријечима, НАТО је одиграо веома важну улогу, прије свега у одржавању мира на терену и у тренутној узаврелој ситуацији, јединице Кфора раздвајале су тзв. косовску полицију од Срба.

-Дакле, јачањем НАТО јачају и гаранције да ће бити спријечена даља ескалација, али очигледно је да НАТО ово не може да ријеши – уз сво моје поштовање према НАТО. Није на НАТО да ово рјешава, нама треба политичко рјешење. И очигледно је да обе стране морају да одраде свој дио – нагласио је Лајчак.

Његово мишљење је да је разлога за ескалацију на сјеверу КиМ дубоко неповјерење између Срба и Албанаца. Указао је да је на изборима у четири општине на сјеверу КиМ излазност била 3,4 одсто и да новоизабрани градоначелници јесу испунили законске критеријуме, али да, када говоримо о легитимности или репрезентативности, постоји велики знак питања.

На питање шта то што су Русија и Кина подржале став Србије значи за односе Србије са Европском унијом, Лајчак каже да те изјаве немају стварни значај за ситуацију на терену.

-Ситуација на терену је да имамо дијалог који води Европска унија, који је снажно подржан од свих 27 држава-чланица ЕУ, а веома снажно подржан и од Сједињених Држава. Обе стране су део овог дијалога – рекао је Лајчак и поновио да оно што је заиста потребно јесте повратак за преговарачки сто.

08:32- Вучевић: Београд верује у политичко решење

Министар одбране Милош Вучевић изјавио је гостујући у Дневнику РТСа да је “безбедносна ситуација високо ризична због једностраних, незаконитих, нелигитимних одлука администрације у Приштини“.

-Пре свега да то назовемо правим именом и да то пробамо да сублимирамо као окупацију севера Косова и Метохије од стране албанске администрације из Приштине – додао је Вучевић.

Истакао је да Београд вјерује у политички разговор, дијалог и политичко решење, као и да су због тога имали јуче састанке са амбасадорима земаља Квинте, као и амбасадорима Кине и Русије.

8.00 – КФОР ојачава блокаду у Звечану

КФОР ојачава блокаду у Звечану, развлачи бодљикаву жицу око зграде oпштине

Окупљају се и запослени у локалној самоуправи.

Војницци КФОР-а су у опреми за разбијање демонстрација.

Ту су и специјалци полиције са блиндираним возилима.

7.50 – Зећири: Послушао сам препоруке САД

Предсједник општине Зубин Поток Измир Зећири, изјавио је да је у уторак обављао дужност у општинској канцеларији у селу Чабра.

Зећири је за РТВ Дукађини рекао да је послушао препоруке амбасадора САД у Приштини Џефрија Ховенијера, додајући да жели да буде у складу са владом у Приштини.

Зећири тврди да грађани, који протестују у општинама на сјеверу због уласка нових албанских градоначелника у општинске зграде, нису у праву и да сви објекти припадају грађанима и такозваној држави Косово.

Срби у три општине на сјеверу КиМ протестују, захтјевајући да се повуку тзв. специјалне јединице косовске полиције са сјевера КиМ и да албански градоначелници изабрани на изборима које су Срби бојкотовали не улазе у зграде општина.

Срби су локалне изборе одржане 23. марта у четири општине на сјеверу КиМ бојкотовали, након што су у септембру прошле године напустили приштинске институције због непоштовања Бриселских споразума од стране Приштине, сталних упада тзв. специјалне полиције на сјевер КиМ и противправних хапшења Срба.

7.48. – Почело окупљање грађана

На сјеверу Косова и Метохије ноћ је протекла мирно. Кфор је и даље око зграде oпштине у Звечану, a окупили су се запослени у локалној самоуправи.

Испред зграде Општине Лепосавић током цијеле ноћи била је присутна мања група грађана, а у јутарњим часовима почело је окупљање грађана у Звечану.

Припадници КФОР-а су јутрос, на раније постављене ограде код зграде Општине Звечан, поставили жилет-жице, а ту су и даље присутне специјалне јединице такозваног Косова.

Јуче је бивши предсједник Скупштине Општине Звечан позвао грађане да се окупе у најмасовнијем протесту до сада и изјавио да ће се грађани окупљати све док се њихови захтјеви не испуне.

6.57- Блинкен:Одлука Приштине да силом обезбиједи приступ општинама ескалирала тензије

Амерички државни секретар Ентони Блинкен саопштио је да је одлука владе у Приштини, да присилно приступи општинским зградама на сјеверу Косова и Метохије, снажно и непотребно ескалирала тензије.

6.39- Борел поздравио одлуку о распоређивању још 700 војника НАТО на КиМ

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбєедност Јозеп Борел, поздравио је синоћ одлуку генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга да буде распоређено још 700 војника на Косову и Метохији.