Због исељавања и негативног природног прираштаја Република Српска је за девет година, према процјени статистичара, остала без 50.943 становника, односно града величине Зворника.

Према попису из 2013. године у Српској је живјело 1.171.179 становника, док је лани, говоре подаци Републичког завода за статистику, било 1.120.236 људи, од чега је 551.376 мушког и 568.860 женског пола.

Процјена статистичара показала је да се сваке године у просјеку број становника у Српској смањи за више од 5.600.

Разлози због којих Српска броји све мање становника су, истичу демографи, велике миграције, првенствено младих, што доводи до негативног природног прираштаја и смањења стопе фертилитета.

Према ријечима демографа Стеве Пашалића, кривца за овај проблем сви траже у политици.

– Нема ту политике. БиХ, као и остале земље југоисточне Европе, односно западног Балкана су кроз историју емиграциони простор. Запад како би сачувао своју економију масовно увози раднике, да не кажем отима – казао је Пашалић и додао да сви иду тамо гдје су прихваћенији и имају већа примања, због чега треба јачати економију, која је кључан предуслов за демографски развој.

Демограф Александар Чавић каже да би ови подаци били још поразнији када би био узет у обзир само број људи који живе и раде у Српској.

– Тај број не би достигао ни милион становника. Оно што ми треба да предузмемо је стратешки приступ. Морамо да формулишемо популациону, односно демографску политику и да је спроводимо у дугом року – нагласио је Чавић.

Социолог Ведран Француз каже да се неповољни демографски трендови у БиХ настављају те да се посљедњих година и оно мало парова који остану на огњишту одлучује углавном на једно дијете.

– Настави ли се овако убрзан процес одласка младих и радно способних људи Српска ће постати свијећа која догоријева – рекао Француз.

Животни вијек

Најновији статистички подаци показали су да је животни вијек грађана лани износио 76,48 година. Годину раније, према подацима Републичког завода за статистику, животни вијек становника је био 75,03 година, док је 2020. износио 76,23.