Амерички изасланик за Балкан Габријел Есокбар изјавио је да предсједник привремене Владе самопроглашеног Косова Аљбин Курти мора хитно да повуче полицију из општинских објеката са сјевера Косова и Метохије и почне рад на стварању Заједнице српских општина.

Ескобар је истакао да су та два корака рјешење за заустављање тензија на сјеверу Космета, које трају данима.

„Курти мора да уклони градоначелнике из општинских објеката, да уклони полицију из зграда, а затим хитно да почне разговоре о формирању Заједнице општина са српском већином“, рекао је Ескобар за Радио „Би-Би-Си“.

Амерички дипломата је навео да је ескалација ситуације на сјеверу резултат неспремности Приштине да саслуша међународну заједницу.

„За нас је било важно да изградимо повјерење међу заједницама, прије свега, и нажалост наши напори да координирамо са Владом /самопроглашеног/ Косова су одбијени. Нису имали потребе да иду у те објекте, није било од користи…„, рекао је Ескобар.

Он је потврдио да ће, с циљем проналажења рјешења на сјеверу Косова и Метохије, заједно са изаслаником ЕУ за преговоре Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, од сутра боравити у дводневној посјети Приштини.

У сукобима демонстраната и приштинских специјалаца пред зградом општине Звечан, у које су се умијешали и припадници Кфора у понедјељак, 29. маја, повријеђено је више од 50 Срба и најмање 30 припадника КФОР-а.