Члан Гусларског друштва „Старина Новак“ са Пала Илија Работа освојио је прво мјесто у појединачној конкуренцији на Фестивалу гуслара Републике Српске, одржаном у Зворнику.

Према оцјени жирија, друго мјесто припало је Милошу Паровићу из Гусларског друштва „Невесињска пушка“ из Невесиња, а треће Славку Горановићу из Гусларског друштва „Војвода Влатко Вуковић“ из Билеће.

У екипној конкуренцији, прво мјесто освојило је Удружење гуслара и епских пјесника „Тешан Подруговић“ из Гацка, друго мјесто Гусларско друштво „Старина Новак“ са Пала и треће Гусларско друштво „Невесињска пушка“ из Невесиња.

У такмичарској конкуренцији учествовало је око 60 гуслара из Републике Српске, дк су гости Фестивала били представници гусларских друштава из Србије и Црне Горе.

Побједник Фестивала Илија Работа рекао је Срни да је задовољан освојеним првим мјестом.

„У оваквој конкуренцији бити првак је нешто велико. На Фестивалу су учествовали врхунски гуслари, а бити први међу њима је успјех који се ријетко оставарује у гусларској каријери“, рекао је Работа.

Он је истакао да се само радом може остварити врхунски резултат, те додао да је освајао још награда, али да му је ово највећа.

Предсједник Савеза гуслара Републике Српске Бошко Голијанин рекао је да је задовољан бројем и квалитетом учесника, као и организацијом Фестивала гуслара, чији је домаћин био град Зворник.

„Сви награђени гуслари заслужују освојена мјеста која им је жири додијелио“, рекао је Голијанин и изразио задовољство бројношћу публике која је пратила Фестивал гуслара.

Голијанин је захавлио градоначелнику Зворника Бојану Ивановићу на подржци Фестивалу и у име Савеза гуслара Републике Српске уручио му на поклон гусле.

Фестивал гуслара Републике Српске почео је 2. јуна квалификационом аудицијом на којој је учествовало шездесетак гуслара.

У полуфинале је прошло 30 гуслара, као и 10 са прошлогодишњег финала, који су по свом пласману имали право директног учешћа без аудиције.

Након финалног такмичења, на коме је синоћ учествовало 20 гуслара, проглашени су најбољи гуслари у појединачној и екипној конкуренцији.

Савез гуслара Републике Српске основан је 1993. године на Палама. У Савезу је активно 17 друштава која броје око 250 до 300 гуслара, са тенденцијом пораста сваке године.