Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић рекла је да је Влада Српске предложила мјере за јачање безбједности у школама, на којима ће се у наредном периоду радити интензивно, те да има 11 приоритета на којима ће радити институције.

„Приоритети су подржани са 64 мјере, те имају тачно назначене активности које треба да се спроведу“, рекла је Стојчићева.

Она је навела да је повод за израду цијелог програма изнуђен дешавањима у Србији, те да је у претходном периоду Министарство радило на превенцији насиља.

Када је ријеч о конкретним мјерама, Стојичићева је навела „сандуче повјерења“, које је постојало и прије, али ће се радити на томе да се ојача доступност тог сандучета, односно да се дефинише тачно, како и ко може да уложи примједбу и запажање у школи.

Према њеним ријечима, предмет хуманост и безбједност је један у низу од активности који ће се односити за ученике деветих разреда, те да ће се изучавати факултативно као пилот пројекат у 20 школа у школској 2023/2024. години.

Стојичићева је за РТРС рекла да је улога родитеља кључна, те да због све већих обавеза родитеља школа има све већу улогу.

„Из породице креће све и то морамо схватити озбиљно. Сваки родитељ је заинтересован да му дијете израсте у здраву и зрелу особу“, истакла је Стојчићева.

Она сматра да сваки наставник гради свој ауторитет и да је важно да ученици поштују наставнике, који раде важан и тежак посао.

„У свакој школи имамо педагоге, а према потребама имамо ангажоване и друге сараднике- психолог, социјални радник… Можемо бити задовољни, али не толико да нема простора за јачање и једна од мјера је јачање сарадника који ће бити подршка наставницима и руководству школе“, рекла је Стојичићева.