Матуранти Средњошколског центра „Василије Острошки“ Соколац, вечерас су свечаним дефилеом закорачили у нову етапу живота и завршили своје средње образовање. Матуранти, њих 89 су као и остале генерације, овај њима важан дан започели окупљањем на платоу испред Општине Соколац, након чега је услиједила свечана шетња и наставак славља.

Сваки ученик на свој начин носи свој успјех али ипак из ове 59. генерације су се издвојили најбољи. Најуспјешнији ученици и носиоци Вукове дипломе за школску 2022/23. годину СШЦ „Василије Остроишки“ су: Анастасија Симић, Христина Гладанац, Милица Елез,  Јелена Тодоровић, Наташа Копривица и Николина Телетина.

За ђака генерације проглашена је Анастасија Симић која је у свом обраћању изразила велику захвалност свима који су овој генерацији пружили подршку на њиховом путу кроз средњошколско образовање.

  • У току ове четири године, суочили смо се са многим изазовима и препрекама. Прошли смо кроз тешке контролне, дуготрајне сате учења, али и друштвене и емоционалне турбуленције које су биле дио наше свакодневице. Данас, док стојимо овде, гледајући на све што смо прошли, не можемо да не будемо поносни. Сваки успјех који смо остварили, сваки изазов који смо савладали и свака лекција коју смо научили, све је то обликовало нашу личност и припремило нас за будуће изазове- поручила је Анастасија и додала.
  • Данас, као генерација која је завршила ово поглавље, са оптимизмом и повјерењем гледамо ка будућности. Отварамо ново поглавље, испуњено новим приликама, авантурама и могућностима. Научили смо бити дисциплиновани, упорни и истрајни у својим циљевима. Научили смо да се носимо са неуспјесима, како се подићи након пада и наставити даље. Наставићемо учити, расти и развијати се како бисмо постали најбоља верзија себе. На крају, желим се захвалити свим професорима који су нам несебично дијелили своје знање, развијали наше таленте и подстицали нас да будемо бољи људи. Хвала Вам на стрпљењу, подршци и пријатељству које сте нам пружили.
фото: Инфо центар Соколац

Према ријечима директора школе Дејана Боровчанина, данас су испратили 59. генерацију матураната, генерацију која је изузетно талентована.

  • Ова генерација броји 89 ученика и карактеристична је по томе што је имала прекид у континуитету наставе због пандемије. Без обзира на потешкоће ова генерација је опет на крају показала изврсне резултате. Убијеђен сам да ћемо за многе од ових ученика чути и у будућем времену. Од њих очекујем да постану успјешни у својим пословима, и ако стекну услове, да се на директан или индиректан начин одуже својој општини. У наставку им желим пуно здравље, среће као и успјеха у даљем школовању или пословању– истакао је Боровчанин.
фото: Инфо центар Соколац

Искрене честитке матурантима упутио је и начелник општине Соколац Милован Бјелица.

  • Поштована младости, драги наши матуранти, завршетак средње школе представља успјешно пређену етапу вашег формалног образовања. Многи од вас кренуће даље ка различитим факултетима у зависности од жеља и афинитета. Дио вас ће потом да иде још даље, до магистарских и докторских студија. Наравно неки ће почети да раде, па ће се усавршавати кроз рад и током рада. Међутим неформално образовање и цјеложивотно учење императив су за све који трагају за истином и одговорима на животна питања. Оно што ћете понијети из средње школе из свог Сокоца су сјећања, анегдоте, шале и другарство и пријатељство за читав живот- навео је Бјелица.
фото: Инфо центар Соколац
Он је истакао да је важно имати у виду трендове приликом избора својих будућих занимања, али и да остану вјерни и досљедни себи и својим интересовањима.
  • То није нимало лако, али сам сигуран да сте током средњошколског образовања стекли знања које ће вам уз савјете родитеља и пријатеља помоћи у томе. Чувајте љубав према породици, пријатељима, свом завичају и родном крају, ма гдје да вас пут током школовања и касније током рада однесе и одведе. Упамтите да је ваш завичај, наш Соколац, сигурно уточиште и лука у којој сте своји на своме. Желим вам пуно здравља и успјеха у наставку живота, да својим радом и животом учините поносним своје родитеље, свој Соколац и Романију.