Полагањем вијенаца на Тјентишту почело је обиљежавање осам деценија од Битке на Сутјесци у којој је животе изгубило више од 7.500 припадника Народноослободилачког покрета /НОП/.

Вијенце код Спомен-костурнице у Долини хероја су, између осталих, положили Бошко Томић, изасланик српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ и предсједника Републике Српске, представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, Амбасаде Србије у БиХ, затим СУБНОР-а из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

Обиљежавању, које организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, присуствују и војни аташеи Амбасаде Руске Федерације у БиХ, представници удружења и организација проистеклих из протеколог Одбрамбено-отаџбинског рата, као и поштоваоци антифашистичких покрета, међу којима је било и преживјелих учесника НОБ-а.

Очекује се обраћање званичника.

Највећа битка у Другом свјетском рату на простору Југославије одиграла се на планиснким масивима који окружују Сутјеску, а борбе су трајале од 15. маја до 13. јуна 1943. године, када су партизани уз огромне губитке успјели да се извуку из обруча пробојем преко ријеке.

Око 20.000 партизана борило се против 120.000 њемачких војника и њихових домаћих помагача.

У борбама је погинуло више од 7.000 партизана, а кости 3.301 борца су сакупљене након рата и сахрањене у Спомен-костурницу у Долини хероја.

Битка на Сутјесци је симбол борбе за слободу југословенких народа и несаломивог духа партизанских бораца, који су уз огромне губитке успјели да се одупру шест пута бројнијем непријатељу, што је касније имало великог утицаја на коначан слом нацизма.

Битка на Сутјесци уврштена је у историјске догађаје од републичког значаја.