Републичка управа цивилне заштите Српске издала је упозорење за обилне падавине за сутра и у петак, 16. јуна, а највише кише очекује се у Херцеговини и на истоку Републике Српске.

Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода, највећа количина падавина очекује се у Херцеговини, након тога у Сарајевско-романијској регији, горњем Подрињу, широј регији Добоја и до Семберије. Најмање падавина очекује се на сјеверозападу.

За Херцеговину је прогнозирано да ће пасти од 80 до 120 литара по метру квадратном, локално и до 150, у Сарајевско-романијској регији и Горњем Подрињу од 50 до 90 литара, а на сјевероистоку, односно на простору шире регије Добоја до Семберије 20 до 40 литара по метру квадратном.

За разлику од обилних падавина у претходном периоду, које су биле пљусковитог карактера и нису биле равномјерно распоређене, у наредном периоду се очекују обилније и дуготрајне падавине у широј регији од југа ка сјевероистоку.

Из Републичке управе Цивилне заштите напомињу да је због честих и обилних падавина у претходном периоду тло презасићено влагом, те ће прогнозирана количина падавина проузроковати проблеме са оборинским водама, изазвати појаву и изливање бујичних поплава, клизишта, проблеме са оборинским водама и појаву урбаних поплава.

Очекују се значајан пораст водостаја на ријеци Босни и пораст водостаја притока ријека у горњем и средњем сливу ријеке Дрине.