На Војничком гробљу „Нови Зејтинлик“ у Сокоцу данас је служен помен те положени вијенци и цвијеће поводом обиљежавања Дана одбране Сарајевско-романијске регије у Одбрамбено-отаџбинском рату у којој је живот положило више од четири хиљаде српских бораца.

У Сокоцу мјесту гдје је сахрањено је 949 погинулих бораца Сарајевско-романијског корпуса, присуствовали су изасланик српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Бошко Томић, министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Петко Ранкић, предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић, те представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите.

Фото: Инфо центар

Међу присутнима били су народни посланици: Страхиња Башевић, Данијел Шкипина и Дарко Берјан, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, предсједник Скупштине града Бранко Короман, те начелници општина Сарајевско-романијске регије и представници Трећег пјешадијског Републике Српска пука Оружаних снага БиХ.

Фото: Инфо центар

Према ријечима изасланика српског члана и предсједавајуће Предсједништва Босне и Херцеговине Бошка Томића  Источно Сарајево је модеран град у који се мора улагати као будућност српског народа ових простора, град у којем би млађе генерације остале и стварале услове за бољи живот.

  • Као један од учесника Одбрамбено-отаџбинског рата на ратиштима око Сарајева, добро се сјећам јуна, када су нас напале, не само муслиманске јединице, већ јединице НАТО-а и снага за брзе интервенције. Тог јутра је на `Радио Илиџи` објављено да је ослобођен Игман, пала Илиџа само да би створили панику међу српском народом који је био одлучан да остане на овим просторима. Нажалост те просторе смо одбранили, а за зеленим столом су нам одузета наша вјековна огњишта на којима су и по неколико стотина година живјели Срби. Српски народ никада никога није нападао већ бранио, прешао је на други страну  у Републику Српску, коју је створио и у којој сада живи- истакао је Томић.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран говорећи да је „Нови Зејтинлик“ мјесто на којем се истовремено осјећају и туга и понос поручио је да на гробље гдје почива 949 погинулих српских бораца требају доћи сви који су против Републике Српске, који говоре да је „агресор и геноцидна“.

  • Тужни смо и увијек ћемо бити тужни на овом и оваквим мјестима, на гробовима наших најмилијих, најбољих, најхрабријих, најчаснијих, а истовремено поносни јер ту не леже само они, него и темељи наше слободе и наше Републике Српске. Војска Републике Српске заједно са Министарством унутрашњих послова /МУП/ и својим народом у Одбрамбено-отаџбинскомо рату водила је много величанствених битака, али једна од највеличанственијих је одбрана Сарајевско-романијске регије- поручио је министар унутрашњих послова.

Каран је за крај поручио да су величанствене само оне битке и борбе када се борите за своје, када штитите огњишта и породице. Зато је само наша борба била часна и величанствена, те је обавеза осталих да наставе тамо гдје су они стали, али у миру како би нашој дјеци обезбиједили просперитетан живот у РС.

Данас је потпредсједник Народне скупштине Петко Ранкић на обиљежавању Дана одбране Сарајевско-романијске регије поручио муслиманима и „осталим бјелосвјетским издајницима“ који на сваки начин настоје да уруше Српску да у томе неће успјети.

  • Наш херојски народ је у више наврата показао да нећемо напустити наша огњишта и да ће сигурно Република Српска опстати, да је нико не може уништити“, изјавио је Ранкић на „Новом Зејтинлику“ гдје је одата почаст за више 4.000 хероја погинулих у одбрани Сарајевско-романијске регије– нагласио је Ранкић.

Данас стварамо наше Источно Сарајево са својих шест општина, као завјет оних који су дали своје животе да би будуће генерације стварале своје животе.  Дан одбране Сарајевско-романијске регије је прилика да се посјетимо да је ово најсветије и најпоносније мјесто у Српској рекао је новинарима градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

  • Сваки четврти српски син од оних 4.222 је сахрањен овдје. Људи који су одлучили да изађу из Сарајева су поред својих материјалних вриједност спасавајући голи живот, понијели уграђене животе у земљу Српског Сарајева, животе који данас почивају овдје на Сокоцу.
Фото: Инфо центар

Он је навео да је боравак на овом мјесту на овај датум за све оне који се баве јавним радом у локлним заједницама, на нивоу Владе РС, заједничких институција БиХ мора да буде и опомена.

  • Опомена да знамо колика је вриједност уложена у Републику Српску, вриједност не само овог дана него и свих дана у години. Цијенимо, уважавамо и на тај начин дајемо допринос да РС заиста буде оно у шта су вјеровали ови људи који су дали своје животе, дијелове тијела. Тек тада ћемо моћи са пуним правом да погледамо у очи њиховим члановима породица, најмилијим и да кажемо да вриједи она Српска, коју данас стварамо и коју ћемо оставити будућим генерацијама да буде вриједна живота њихових најмилијих- закључио је Ћосић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица је исказао захвалност Влади Републике Срспке која поред града Источно Сарајево води рачуна о одржавању овог светог мјеста.

  • Заједнички ћемо сигурно настојати да оплемењујемо и чувамо овај темељ Републике. Као начелник седам година сам се борио да изађемо из локалних оквира, доказ за то је емисија коју је урадио Јавни сервис телевизије Србије. Изван граница Српске се прича о нашој жртви. Не смијемо заборавити и морамо се сјећати људи који су дали своје животе за нашу државу. Зато је ово, мјесто посјете бројних делегација, историјских часова за ученике свих регија- казао је Бјелица и додао да након Видовдана, ова локална заједница очекује најзначајније представнике Србије у посјети.

Обиљежавање овог значајног датума, у организацији Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова настављено је служењем парастоса погинулим борцима Сарајевско-романијске регије у Манастиру Светог Георгија на Равној Романији.

Фото: Инфо центар

У Одбрамбено-отаџбинском рату из Сарајевско-романијског корпуса за одбрану ове регије погинуло је 4.000 бораца, док их је око 10.000 рањено. Овај корпус размјештен на ширем подручју Сарајева, имао је 15.000 до 18.000 бораца наспрам далеко бројнијих снага Првог и Другог корпуса такозване Армије БиХ. Јединице Сарајевско-романијског корпуса биле су у двоструком обручу.

Непријатељске снаге покушале су извести 35 офанзива и покушаја уништења Сарајевско-романијског корпуса.

Одбрана Сарајевско-романијске регије била је један од најтежих задатака које је извршила Војска Републике Српске, односно Сарајевско-романијски корпус током Одбрамбено-отаџбинског рата.

Фото: Инфо центар

На Војничком гробљу „Нови Зејтинлик“ на Сокоцу сахрањено је 949 погинулих бораца Сарајевско-романијског корпуса. Као вјечни помен српским јунацима, на Равној Романији је изграђен Манастир Светог Георгија, на чијим су зидовима у унутрашњости исписана имена више од 4.000 погинулих српских бораца.

Корпус је формиран 22. маја 1992. године према налогу Главног штаба Војске Републике Српске, а сједиште му је било у Лукавици.