Фудбалски клуб „Соколац“ основан је 02. августа 2011. године на иницијативу фудбалера тадашњег Фудбалског клуба „Гласинац“ Жељка Станића, Зорана Јоловића и Славише Зековића. Прва селекција која је тренирала била су дјечаци рођени 2000/2001. године, око 25 њих, док данас овај клуб након непуних дванаест година постојања броји око 120 дјечака узраста од пет до шеснаест година.

Тренер клуба Ненад Ђерић истиче да се придружио овом спортском колективу 2014. године, као и да тренира дјецу рођену 2009/2010. године. Према његовим ријечима, млади фудбалери учествују у Кантоналној лиги у Сарајеву на којој се такмиче клубови из Федерације Босне и Херцеговине, али и Сарајевско-романијске регије. Учествују млади фудбалери ФК „Соколац“ који су рођени у периоду од 2007. до 2014. године.

  • Узимајући у обзир да смо мања средина и да имамо два фудбалска клуба, наши дјечаци остварују солидне резултате. Отприлике је то средина табеле, односно пето мјесто од десет екипа. Када се све сабере, вријеме тренирања, редовност и услови на терену, задовољни смо пласманом – навео је Ђерић.

Он је указао на добру сарадњу са Фудбалским клубом „Гласинац 1936“ са којим се понекад организују и пријатељске утакмице.

  • Највише се дешавају сусрети у Кантоналној лиги, јер се и „Гласинац 1936“ такмичи са својим селекцијама. Дјеца се сретну, играју у духу фер и спортске игре. Понекад буде и мало жара, али је све то за борбу, лопту, побједу и на крају утакмице пружи се рука. Поред тога, они се сви међусобно познају и друже преко школе, тако да нема мјеста неком ривалству – додао је Ђерић.
фотографија уступљена Инфо центру

На питање, како мотивишу дјецу да играју фудбал, Ђерић одговара да прије свега настоје да им буду као други родитељи, те да дјеца и родитељи стекну повјерење у њих и обрнуто.

  • Клуб се једним дијелом финансира из Буџета општине Соколац, са око 10.000 КМ на годишњем нивоу, док остатак потребних средстава финансирају углавном родитељи и понекад привредни субјекти – појаснио је он.

Осим Ђерића са дјецом још раде тренери Жељко Станић, Давор Крсмановић, Зоран Јоловић и Славиша Зековић. Прије мјесец дана отпочели су тренинзи са најмлађом селекцијом дјечака који су рођени 2017. и 2018. године.

ФК „Соколац“ учествује са пет селекција на Меморијалном омладинском фудбалском турниру „Срђан Томић и Владица Бабовић“ који је почео данас у  Сокоцу.

Од осталих такмичења у наредном периоду, Ђерић је најавио да 21. јуна, дјечаци који су рођени 2009. и 2010. године путују у Будву на „Турнир пријатељства Будва“, док ће крајем августа тренери Зоран Јоловић и Славиша Зековић са својим селекцијама учествовати у Београду на Турниру „Звездара КУП“.