У Соколац је допутовало 46 српске дјеце из Пасјана и Партеша на Косову и Метохији у оквиру пројекта „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“.

Дјецу су дочекали начелник општине Соколац Милован Бјелица, директор Основне школе „Соколац“ Ђорђе Рајић, те породице – домаћини код којих ће дјеца боравити до 2. јула.

Бјелица је рекао да су се многе породице одазвале на позив да приме дјецу са Косова и Метохије знајући да она живе у мјестима гдје им је ограничена слобода кретања и угрожена безбједност.

„Веома је битно да су дјеца са Косова и Метохије дошла у безбједну Републику Српску и на подручје Романије и да ове дане проведу изван Косова и Метохије, гдје је политичка и безбједносна ситуација веома тешка“, рекао је Бјелица новинарима.

Он је захвалио бањалучком Одбору за помоћ Србима са Косова и Метохије и његовом предсједнику Милораду Арлову, који улаже велики труд да се ове акције спроводе на најбољи начин.

Бјелица је рекао да је за госте са Космета планирано низ активности на Сокоцу.

Секретар Основне школе из Партеша у околина Гњилана Иван Стевић рекао да су из ове школе на Соколац дошла 23 ученика узраста од 10 до 15 годна и исто толико из Основне школе из Пасјана.

Он је истакао да су дјеца имала свечан пријем и у Вишеграду и да су на Сокоцу наишли на гостопримство представника општине и породица код којих ће основци боравити.

Сокочанка Снежана Јоловић ће, како каже, у наредних осам дана у својој кући настојати да уљепша дане петорици дјечака, својој двојици деветогодишњих близанаца Андреју и Матеју и тројици са Косова и Метохије – Урошу, Филипу и Новаку, који ће бити њихови гости.

„Пружићемо им оно чиме сви располажемо, пажњу, мир и пријатан дан у игри и дружењу“, рекла је Јоловићева.