Поетским поменом књижевника на Војничком спомен – гробљу „Нови Зејтинлик“ и бесједом о овом меморијалном комплексу начелника општине Соколац Милована Бјелице отпочело је обиљежавање манифестације 30. „Видовдански сусрети“ под слоганом „Сви наши Видовдани“.

Потпредсједник Удружења књижевника Републике Српске Аћим Тодоровић, имао је част да међу двадесетак пјесника и књижевника први изрецитује своју пјесму симболичног назива „На Малом Зејтинлику“.

  • Сам јубилеј 30 година постојања Удружења књижевника Републике Српске и Видовданска манифестација пјесника овдје у Сокоцу на „Новом Зејтинлику“ је стварно један свети и свечани чин који Сарајевско-романијска Подружница ове године организује на овакав начин. Видовдан и „Видовданске сусрете“ враћамо у оном правом свијетлу које заслужују, у Соколац. Заиста је велика част бити овдје, а тек говорити поезију, неописиво  – нагласио је Тодоровић.
Фото: Инфо центар

Он је додао да многи пјесници нису дошли из оправданих разлога, али да и није толико важно колико је присутних, колико сам чин доласка и организације ове манифестације, којом се одаје поштовање свим оним јунацима који су дали живот за одбрану отаџбине Републике Српске и иначе кроз вијекове, Србима који су гинули.

  • У Првом, а тек у Другом свјетском рату био је велики број добровољаца на страни српских родољуба и патриота. Сматрам да они заслужују да се овај помен одржава. Сасвим је логично да се на једном оваквом светом мјесту, на Видовдан, читају родољубиви стихови посвећени нашим јунацима, страдалницима – закључио је он.

Обиљежавање ће бити настављено јубиларном вечери „Књижевници заједно“ која ће се вечерас од 19.00 часова одржати у сали за сједнице Скупштине општине Соколац. Биће додијељене повеље књижевницима Душану Зуровцу из Источног Новог Сарајева и Небојши Јеврићу из Београда. Бесједе о 30 година „Видовданских пјесничких сусрета“ одржаће књижевник Недељко Жугић.

Организатори ове манифестације су Подружница Удружења књижевника Републике Српске Источно Сарајево, општина Соколац и Установа за културу „Перо Косорић“.