Autor: Željana Ponjarac

Gastro-turistička manifestacija „Sačijada-Sokolac 2023“ održana je juče treći put na sokolačkom izletištu Brezijak, gdje se okupilo više od 50 ekipa koje su se takmičile u pripremanju jela ispod sača, učestvovali u zabavnom takmičarskom programu, sa oko 3.000 posjetilaca.

Prema ocjeni žirija, prvo mjesto na „Sačijadi“ pripalo je ekipi restoran „Lovac“ iz mjesta Vladimirci, kod Šapca, drugo mjesto ekipi „Rajak šestica“ iz Rogatice, a trećeplasirani su bili takmičari ekipe „Laze“ sa Sokoca.

Uprkos nopovoljnim vremenskim prilikama, 51. prijavljena ekipa došla je po treći put da podrži mlade ljude čija je ideja „Sačijada“, rekao nam je predsjednik Omladinske organizacije „Sokolac“, Marko Muharemović.

  • Što se tiče same organizacije „Sačijada“, sproveli su to omladinci i omladinke uzrasta od 18 do 30 godina, istakao je Muharemović.

Kako kažu članovi pobjedničke ekipe, restoran „Lovac“ iz Vladimiraca, prvi put su učesnici ove manifestacije i veoma su zadovoljni organizacijom. Zajedničkim snagama su spremali svoje specijalitete: sač, roštilj, ribu i riblju čorbu; a nagrada je dodatno uljepšala njihov dolazak.

Dragan Borovčanin, član ekipe „Invest gradnja“, koja je bila i najveselija na ovoj manifestaciji, rekao je da njihov tim broji oko 50 članova. Tradicionalno pripremaju sač, kao i roštilj, a kako kaže o nagradi nisu ni razmišljali, jer su tu došli rekreativno, kako bi se dobro zabavili.

  • Ovo nam je treća godina kako učestvujemo na manifestaciji i planiramo da to održimo. Ekipa broji preko 30 članova, a profesionalci iz raznih struka su zaduženi za spremanje sača“, istakao je Nikola Krunić član ekipe „Devetak“, prošlogodišnjeg pobjednika.

Titulu najmlađe ekipe ponijela je ekipa „NMSK“ (Nemoj mi se kočiti).

  • Naša ekipa se sastoji od dvanaest članova. pripremamo sač, a ovdje smo samo zbog zabave i druženja, a ne kako bi osvojili neku nagradu, rekao nam je Radovan Paunić.

Iz ekipe „Onogošt“ Sokolac izrazili su zadovoljstvo organizacijom i istakli da podržavaju „Sačijadu“ u svakom mogućem smislu.

  • Imamo tri sača, dvoje prasadi i roštilj, a uz pomoć naših stručnjaka nadamo se nagradi, istakla je Ljiljana Šuka.
  • Prvi put nam je da učestvujemo na ovoj manifestacije i odlično se provodimo, samo se nadamo da kiša neće pokvariti druženje. Spremamo dva sača i teleću glavu i nadamo se bar jednoj od tri nagrade, rekao je za „Info centar“ Stefan Terzić član ekipe „Okljuvane koke“.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica, rekao je da se na ovoj manifestaciji okupilo oko 3.000 posjetilaca. Zahvalio se organizatoru – Omladinskoj organizaciji „Sokolac“, sponzorima manifestacije, medijskim kućama, kao i svim ekipama koje su se doprinijele realizaciji „Sačijade“.

Ovogodišnji nagradni fond iznosio je 2.000 KM. Posjetioci su imali priliku da se takmiče u povlačnju konopca i nošenju jajeta u kašici, a mnoge dobre nagrade su dobili i na tomboli, kao i priliku da uživaju u raznovrsnom muzičkom programu.