Висока школа за услужни бизнис Соколац успјешно је завршила процес акредитације установе у Ерасмус плус програму и по том основу је од стране Европске комисије награђена Ерасмус повељом за високо образовање, потврдио је директор ове школе Огњен Бакмаз.

Он је у изјави за „Инфо центар“ нагласио да је на овај начин Висока школа за услужни бизнис Соколац, захваљујући вриједном тиму за међународну сарадњу, постала једна од првих високошколских институција у Босни и Херцеговини која је добила ово признање.

  • Прије отприлике шест мјесеци наша школа је поднијела захтјев за чланство у Ерасмус програму Европској комисији, која је сад додијелила Високој школи за услужни бизнис Ерасмус повељу у високом образовању за период од 2021. до 2027. године. Ова повеља служи као општи, квалитативни оквир за активности међународне и европске сарадње које те установе могу да проводе у оквиру Ерасмус плус програма. Додјела повеље је предуслов за учешће у новим Ерасмус пројектима, као и за три кључне активности које она обухвата. То су мобилност појединаца у сврху учења, сарадња због остваривања иновација и размјене добрих пракси, те подршка реформи политика – навео је он.

Бакмаз сматра да је једна од најважнијих активности у Ерасмус плус пројекту одлучност да се допре до недовољно заступљених скупина мобилности путем стратегије укључивања примјене зелене праксе у организацији овог програма.

  • Висока школа за услужни бизнис је већ остварила значајан успјех у међународној сарадњи и позната је као озбиљан партнер у европском образовном простору, те ова Ерасмус повеља у високом образовању представља само потврду квалитета процеса рада, као и признање за континуиран рад на унапријеђењу квалитета образовања. Повеља ће додатно ојачати позицију наше школе, као кључног актера за међународну сарадњу и отворити нове могућности развоја – истакао је Бакмаз.

Ерасмус повеља за високо образовање ће у будућности, студентима, наставном и ненаставном особљу омогућити да активније учествују у мобилностима у циљу студирања, обуке, тренинга и наставе.

  • Посебну захвалност упућујем Комисији за међународну сарадњу, наставном и ненаставном особљу који су учествовали у подношењу захтјева и у процедури добијања ове Ерсамус повеље. Ми смо међу првим школама у Босни и Херцеговини добитници овог престижног документа – констатовао је он.

Он је подсјетио да су до сада реализована три Ерасмус пројекта, са партнерским институцијама из Европске Уније, односно са Универзитетима из Шпаније, Бугарске, Италије и Турске. Према његовим ријечима, направљене су двије одлазне и једна долазна мобилност.

Данас је у просторијама Високе школе за услужни бизнис одржан пријемни испит у првом уписном року, а Бакмаз истиче да је примјетан благи раст заинтересованих студената у односу на претходну годину.