Тесла је рођен 10. јула 1856. године у Смиљану у Лици на простору тадашњег Аустријског царства као син православног свештеника, а своје најзначајније проналаске изумио је у Америци.

Насупрот свим великим ауторитетима његовог времена, Тесла је инсистирао на употреби наизмјеничне струје.

Највише је свијету допринио као проналазач обртног магнетног поља, индукционог мотора, полифазне наизмјеничне струје, генератора и комплетног система производње и дистрибуције електричне енергије.

Тесла је конструисао и генератор струја високе фреквенције и напона, данас познат као Теслин трансформатор, трансформатор без језгра, Теслина завојница или Теслин калем.

Тесла је дошао у Америку 6. јуна 1884. године у New York са писмом препоруке за Thomasa Еdisona, које је добио од претходног шефа Charlesa Batchelora, у којој је писало: “Ја познајем два велика човјека, а ви сте један од њих; други је овај млади човјек”.

Едисон је запослио Теслу у својој компанији “Едисонове машине”, гд‌је му је понудио да уради потпуно репројектовање генератора једносмјерне струје Едисонове компаније, за шта му је понудио 50.000 долара /1,1 милион долара данас/, кад све буде успјешно завршено и направљено.

Тесла је радио скоро годину дана и Едисоновој компанији донио неколико патената, који су зарадили невјероватан профит, а када је питао о обећаних 50.000 долара, Едисон му је одговорио “Тесла, ви не разумјете наш амерички смисао за хумор”.

Едисон је пристао да повећа Теслину плату за 10 долара нед‌јељно, као врсту компромиса, што значи да би требало да ради 53 године да заради новац који му је био првобитно обећан.

Тесла је дао отказ моментално и основао сопствену компанију. Почиње да прави прве моторе и генераторе наизмјеничних полифазних струја.

Од 1887. до 1890. године пријављује своје најпознатије патенте из области полифазних наизмјеничних струја, генераторе и моторе, а са инжењерима компаније “Westinghouse” направио је припреме за реализацију прве хидроцентрале на Нијагариним водопадима по Теслином систему, која је била једно од свјетских чуда тога доба.

У New Yorku изводи јавни експеримент са радио-управљаним /теледиригованим/ бродом. Ови патенти су му посмртно, пред Врховним судом САД-у, донијели приоритет у открићу радија.

Wikipedia

Тесла је био пионир и радио-технике, бежичне телеграфије и радара, а једини је у чију част је названа једна међународна јединица мјере, јединица мјере за густину магнетног флукса или јачину магнетног поља – Тесла /Т/.

У периоду 1901-1905. године градио је велику експерименталну станицу – централу са високим антенским торњем на Лонг Исланду крај New Yorka, са идејом да реализује свој “Свјетски радио-систем”, али тај пројекат никада није завршио, као ни његов пројекат бежичног преноса струје.

У пројекту “Свјетски радио-систем”, говорећи ондашњим техничким рјечником, описао је у 12 тачака оно што се данас зове бежични интернет, мобилна телефонија и ГПС.

Тесла је умро 7. јануара 1943. године, у 87. години, у хотелу Newyorker у New Yorku, гд‌је је и сахрањен након опела служеног у српској Саборној цркви Светог Јована Богослова на Manhattenu.

Посмртни остаци једног од највећих људи који су живјели у прошлом вијеку налазе се у Музеју Николе Тесле у Београду у урни идеалног сферног облика.

У Србији се дан рођења Николе Тесле обиљежава као национални Дан науке.