Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да ће штета проузрокована афричком кугом свиња бити надокнађена пољопривредницима, као и да ће бити поднесене кривичне пријаве против оних за које се утврди да нису предузели радње из своје надлежности.

Вишковић је истакао да је Српска способна да се сама бори и ријеши проблем у вези са санацијом посљедица узрокованих појавом афричке куге свиња.

„Имамо средства и ми ћемо чим буду готови спискови и одређене инспекције заврше процедуре ићи у накнаду штете онима који су морали да изгубе и читаву производњу“, рекао је Вишковић синоћ новинарима у Трнову, додајући да уколико ниво БиХ жели да доноси неке одлуке у вези с тим, то је њихово право, али да неће тражити такву врсту помоћи.

Вишковић је подсјетио да је Влада Републике Српске донијела одлуку о проглашењу ванредне ситуације у Републици Српској на циљано подручје – Бијељину, Лопаре и Угљевик, те да је јуче телефоном разговарао са начелницима Угљевика Василијем Перићем и Лопара Радом Савићем, али да се није чуо са градоначелником Бијељине Љубишом Петровићем.

Према његовим ријачима, у вријеме када су биле поплаве у Бијељини покушао је да ступи у контакт са Петровићем, али да се он тада није хтио јавити.

„Што се мене тиче, никада га више позвати нећу. Издао сам упутства шта ко треба да ради и више него позитивно су ме изненадили Савић и Перић, који су у суштини једва дочекали мој позив и упуте које је дао Штаб, док је у Бијељини више било неко политичко препуцавање“, истакао је Вишковић.

Он је додао да је довољно било отићи у Бијељину на терен и видјети да представници градске власти нису били у стању да организују ниједан санитарни пункт на којем би људи дежурали и са дезинфекционим средствима покушали да спријече ширење свињске куге.

„Ту је морало да буде дежурство 24 часа Цивилне заштите, ватрогасне јединице и да буду ветеринарске контроле и да на неки начин покушамо да заједно зауставимо ову болест која није задесила само Републику Српску, него и Хрватску и Србију. То нам је дошло са стране, није нешто што се створило у Српској. Када будемо имали све информације против неких људи који нису предузели радње из своје надлежности биће поднесене кривичне пријаве“, поручио је Вишковић.