Поводом Свеепархијског сабора у спомен на Свештеномученике Митрополије дабробосанске данас су Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом и Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије са монаштвом и свештенством Митрополије дабробосанке служили Свету архијерејску литургију у Цркви Светог пророка Илије на Сокоцу.

Фото: Инфо центар Соколац

Хризостом је поручио да су Свештеномученици дабробосански, са митрополитом дабробосанским Петром Зимоњићем и владиком Варнавом Настићем на челу, велико духовно и морално богатство како ове митрополије, тако и цијеле Српске православне цркве и свеколиког српског народа., који се за нас моле Богу.

  • Све што можемо да чинимо је да се окупимо око њих као њихова духовна дјеца, да их прославимо, да се радују да нису узалуд дали своје животе јер имају своје духовно потомство. Да имају још веће сјеме које расте, зато нека је срећан и благословен празник и молитвено сабирање јер је диван Бог у светима својима. То је нешто најузвишеније.

Митрополит дабробосанки је истакао да је ово наш епархијски празник, празник када се окупљамо око Светога Петра Великога, митрополита, свештеномученика, око исто тако великог владике Варнаве који је мученички страдао. За страдање толико хиљада свештеника, митрополита, епископа и вјерног народа сигурно су одговорне хрватске усташе које су починиле геноцид над српским народом и не треба нико да се покрива фашизмом, нацизмом, ово је чисто усташко дјело, поручио је он.

  • Црква је увијек кроз страдање своје, своје дјеце свештеника, епископа добијала на благослову и благодати. Зато кажемо да је ово данас празник наше Митропилије и заиста смо поносни на једног таквог јерарха као што је био он, али исто тако и отац Варнава и многи свештеници који су својим трпљењем страдања и мука задивили свијет. Бог је преко цркве своје прославио оне који су мученички страдали – рекао је господин Хризостом и најавио наредне године одржавање Сабора на Вељинама у Источном Новом Сарајеву.
Фото: Инфо центар Соколац

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије је рекао да је Свети Петар Дабробосански  храбро положио свој живот за народ који му је од Бога повјерен иако је имао прилику избјећи страдање.

  • Његов подвиг свештеномученика је хриослика,а његова жртва је запечатила његову дугогодишњу архијерејску службу и био је један од најугледнијих архијереја српске православне цркве па и шире. Велики ауторитет, велики учитељ, духовни ослонац који је као Свети Сава приводио свој народ Христу и припремао га за велика искушења да остане достојанствен и да своју вјеру очува чак и по цијену живота. Свештеници и игумани и вјерујући народ ималу су њега за узор и зато је он не само свештеномученик него и великомученик. Тај епитет се даје само онима који су на челу свештеномученика и угодника Божијих- казао је Јоаникије.

Како је рекао у њиховом хришћанском искуству они који су своје животе положили за Христа и цркву они увијек изнова дају духовну снагу, како вријеме пролази њихов лик све више блиста пред престолом Божијим и нама овдје тај одсјај Небеске славе доноси велику радост, утјеху и окрепљење. Зато је данас ова слава Митрополије узишена.

Фото: Инфо центар Соколац

Испред свештенства Свеепархијског сабора у спомен на Свештеномученике Митрополије дабробосанске присутним вјерницима се обратио протојереј-ставрофор проф. др Владимир Ступар који је поручио.

  • Сабрали смо се данас на овом светом мјесту ради спомена Светих свештеномученика, исповједника и новомученика наше Митрополије али и Свете Српске цркве која је освештана крвљу Христовом али и милиона мученика наше вјере свете. Наше заједничко и саборно спомињање није само на темељима памћења и сјећању на прошлост и догађаје, већ је утемељено Духом Светим на сјећању из вјечних и непролазних ризица Царства Божијег у којој је сабрана пшеница Божија.

Протојереј-ставрофор је рекао да нам данашње свето и часно сабрање открива Духом Светим да смо скупо плаћени да смо светиња Божија јер смо искупљени крвљу Сина Божијег.

  • Благо нама браћо и сестре ако смо као наши свештеномученици, новомученици. Ако будемо убројани у пшеницу Божију и постанемо чисти хљеб Христов.
Фото: Инфо центар Соколац

Начелник општине Соколац Милован Бјелица послао је поруку православном народу да се окупљамо око наше цркве, подржимо православну цркву која је опстала кроз вијекове, да се сложимо и да радимо на очувању и јачању Републике Српске.

Фото: Инфо центар Соколац
  • Овај плато је проглашен романијским Косовом, зато нека са Романије увијек путује поруке мира и позив на слогу и заједништво ако нисмо заједно много је теже наћи излаз из ове ситуације. У годинама иза нас имали смо част и задовољство да баш овдје дочекамо наше патријархе и великодостојнике.  Данас је са нама Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије који је прије 21 годину освештао Храм Светог Георгија на Равној Романији- истакао је Бјелица.

Испред Удружења „Свети Василије Острошки“ из Сокоца предсједник Дејан Елез је позвао све младе људе да се прикључе како би и они као Удружење данас били дио овог великог Свеепархијског Сабора те ширили љубав и срећу православног народа.

Фото: Инфо центар Соколац

Сабор у спомен на Свештеномученике дабробосанске окупља вјерни народ, свештенство и монаштво Митрополије дабробосанске и осталих епархија, како би обновили и утврдили наше заједништво са нашим свештеномученицима. Прво саборно прослављање било је 2021. у древном манастиру Возућица, а потом у порти цркве Светог пророка Илије у Илијашу.