Сезона годишњих одмора увелико повећава гужве у саобраћају, па је веома битно да и возач и возило којим се путује буду у пуној форми, поручују стручњаци.

Неки савјети за безбједну вожњу на плус 40 изненадиће и искусне возаче.

Како истичу у Ауто-мото савезу РС, прије поласка на пут неопходно је преконтролисати техничку исправност возила.

  • Посебну пажњу треба обратити на исправност управљачког система и кочница, те провјерити да ли у расхладном систему има довољно течности. Важно је преконтролисати и ниво моторног уља и по потреби га досутикажу у АМС РС.

 

На пут кренути што раније или навече

Како би вожња била што угоднија, АМС РС савјетује возачима да преконтролишу и клима уређаје у возилима и да по потреби промијене филтере за полен.

Препоручују и да се на пут крене рано ујутро или касно поподне, када сунце зађе, да се пред полазак провјери рута и стање на путевима. Ове информације возачи могу добити из АМС РС на број 1285.

  •  Пред сам полазак је неопходно провјерити путна документа и понијети већу количину воде и сокова, док алкохол, наравно, не долази у обзир – поручују из АМС РС и подсјећају да је употреба безбједносног појаса обавезна за возача и све путнике у возилу.

Возачи су, такође, обавезни да дјецу превозе у прописаним сједалицама или подметачима, који одговарају европским стандардима ЕЦЕ.

Како је истакао портпарол АМС РС, Перица Пећанац, за безбједно путовање у врелим љетним данима неопходно је да аутомобил има квалитетне љетне гуме.

 

Шта оставити у аутомобилу

Стручне екипе АМС РС уочиле су да доста возила у Републици Српској и усред јула имају зимске гуме, али то, упозоравају, није добро.

  •  Температуре асфалта су ових дана више од 40 степени, а зимске гуме су намијењене за зимске услове. Љети се оне дословно топе и, што је најгоре,  имају минималну тракцију – упозорава Пећанац.

Показало се да возило са зимским гумама љети кочи и више од 50 одсто лошије него аутомобил са љетним гумама, док су посљедице попут клизања у завојима и губитка контроле над аутомобилом прилично извјесне чак и када се не вози брзо.

Током најврелијих дана мора се пазити и шта се оставља у аутомобилу док је он паркиран. Наравно, нико нормалан неће ни помислити да у врелом возилу остави дијете или кућног љубимца, али ће многи без размишљања у ауту оставити, рецимо, газирани сок или флашицу киселе воде.

Стручњаци, међутим, упозоравају да газирано пиће, кад се прегрије, може да експлодира.

Још је већи проблем са прегријаним мобилним телефонима или другим уређајима са батеријама, који на великим температурама могу експлодирати и направити озбиљну штету.

Слична опасност пријети и од дезодоранса, инсектицида и других спрејева.

Такве ствари никад не треба остављати у кабини аутомобила, преноси Српскаинфо.