Осе у љетно доба знају бити права напаст у двориштима, вртовима, балконима. Долазе на храну, воду, воће и неријетко се догађа да притом и убоду. Неупитна је њихова важност за еко систем, но ради сигурности за људе и животиње, добро је имати их на одстојању.

Ако нисте поборник убијања помоћу замки, помоћи могу одређене биљке које ће их држати подаље.

7 биљака које тјерају осе:

  1. Пеларгонија је омиљен цвијет у сеоским двориштима. Украшавају прозоре, тријемове, балконске ограде. Не морате цијелу посуду преселити на мјесто гд‌је долазе осе. Довољно је убрати лишће чији мирис посебно не воле.
  2. Мента садржи ментол који смета овим инсектима. Расте као коров у вртовима и пољима. Уберите букет и ставите у вазу на стол. Учинковита је и осушена биљка.
  3. Невен је биљка која привлачи пчеле, али тјера осе. Без проблема расте и у посудама које могу бити врло декоративне у вањском простору.
  4. Парадајз, посебно његов лист ће одвратити не само осе него и комарце. Увијек ставите свјежи лист чији ће мирис отјерати досадне инскете.
  5. Лаванда за већину људи има угодан и смирујући мирис, но осе га не воле. Уберите букет и држите га на столу. С времена на вријеме га протљајте .
  6. Матичњак ће д‌јеловати тако да лист утрљате у кожу чиме ћете ослободити мирис лимуна који тјера осе.
  7. Ружмарин је такође честа биљка у нашим двориштима, а има д‌јеловање као и претходне.

Како их још држати подаље?

Поред овога, можете их спријечити тако да не држите храну на отвореном, посебно не воће. Чаше и флаше с водом и другим пићима заклопите како их не би привлачили. Оставите им посуду с водом удаљену од мјеста на којем боравите, мање ће долазити гдје не треба.