Информација о тренутном стању у ЈУ Спортско-рекреативном центру „Гласинац“ нашла се јуче на Дневном реду 23. редовне  сједнице Скупштине општине Соколац. Вршилац дужности директора ове установе Миленко Ђерић и радници спортског центра који су ступили у штрајк ради неисплаћених плата, обратили су се локалном парламенту како би сви заједнички нашли рјешење за горући проблем.

Фото: Инфо центар Соколац

Према ријечима в.д. директора Ђерића који се обратио новинарима једини конкретан приједлог за овај проблем добили су од народног посланика у НСРС и директора газдинства „Романија“ Страхиње Башевића који је присуствовао сједници СО.

  • Обећано је да ћемо у наредна два дана са Башевићем и начелником Бјелицом обавити састанак да се покушамо договорити. Када су радници у питању они стоје иза својих захтјева од три плате које касне три мјесеца. Уколико се ово питање не ријеши у наредних седам дана радници су најавили још радикалније мјере, наравно законским путем јединствени у свом ставу – рекао је Ђерић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица је истакао да је Општина потуно чиста и да су у прошлој години имали предвиђено буџетом 250.000 КМ за рад Спортско-рекреативног центра „Гласинац“, а да је Општина исплатила укупно са измирењем обавеза за електричну енергију око 266.000 КМ.

  • Ми не можемо обезбједити додатна средства мимо оних која су предвиђена буџетом. Иако нисам до краја учествовао у самој изради буџета, то сам препустио клубовима одборника скупштинске већине, јер сам сматрао да је бољи било какав буџет ту сам направио пропуст. Ми смо до јуна мјесеца ове години већ 50% средстава измирили из буџета. Ово је беспотребно створен проблем, јер је радницима директор требао објаснити да морају сами обезбједити средства за топле оброке.

Он је истакао да Спортско-рекреативни центар „Гласинац“  нема своју имовину.

  • Статутом је предвиђено да се користе дворана и терени али због спорова то до краја није спроведено, јер да би се ишло на управњање мора се ићи од предлагача, овом случају мене. До овог дана мени никада није достављен нити план и програм рада Спортско-рекреативног центра „Гласинац“ као ни приједлог систематизације са сагласност тако да могу рећи да је тај Статут неупотребљив и ставићу га већ можда и сутра ван снаге, јер сматрам да највећу одговорност сноси менаџмент- закључио је Бјелица.

Свједоци смо једне мучне ситуације, људима је угрожена егзистенција, дошли су да искажу своје проблеме. Не само да се овим људима дугују три плате и доприноси за ову годину, већ им је пропало седам плата и пет година радног стажа у претходној установи Спортско друштво „Гласинац“ Соколац из које је настала установа у којој сада раде- рекао је Шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини општине Соколац Ђорђе Радић.

  • Ми нисмо могли наћи заједнички језик са начелником, људи су у штрајку већ мјесец дана без да су имали иједан састанак за било какав договор. Покушала се скренути пажња са њихових стварних проблема, дезинформацијама. Радници су дошли у такву ситуацију да су се морали обратити скупштини која нажалост није надлежна и може донијети само Одлуке на основу приједлога.
  • Народни посланик у НСРС и директор ШГ „Романија“ Соколац Страхиња Башевић је предложио да помогне кроз средства која газдинство исплаћује Општини, међутим начелник није прихвато такав приједлог, јер су та средства планирана за исплату кредитних задужења- навео је Радић и додао да радници имају њихову пуну подршку.