КУД „ЗАВИЧАЈ“ Соколац организује 6.  САБОР СТАРОГ СРПСКОГ ИЗВОРНОГ НАРОДНОГ ПЈЕВАЊА под називом  „ПЈЕВАЈ, РОМАНИЈО“ 2023. године, који ће се одржати 29.07.2023. године у Сокоцу, у порти Светог Пророка Илије – Романијска Лазарица.

Сабор има међународни карактер јер се на тај дан окупља велики број Културно-умјетничких друштава и изворних народних група из Републике Српске, Србије и Црне Горе (око 40 група) и на тај начин доприносе културолошкој размјени различитих крајева и разноликости иворног народног стваралаштва како по питању пјесме, тако и ношње и обичаја из крајева одакле учесници долазе.

Ово је јединствена прилика, једном у години дана на Романијско-Гласиначком крају  да се наши суграђани, а посебно омладина упозна  са културом, традицијом и обичајима наших предака које никако не смијемо прекинути или оставити у забораву. Јер ко не зна ко је и одакле је, неће знати ни шта је, а камоли куда и како даље.

Окупљање је предвиђено у порти Храма Светог прорка Илије од 14.00 до 15.00 часова, а почетак Сабора тачно у 15.00 часова.