У организацији Друштва народне традиције „Шамот“ у Аранђеловцу, овог викенда је одржана традиционална манифестација „Шумадијски опанак“ на којој су учествовали чланови припремног ансамбла Културно умјетничког друштва „Романијска Луча“ Соколац.

Ова 22. смотра фолклора окупила је више од десет културно- уметничких друштава из Србије и региона, која су након дефилеа кроз град одржали концерт на Отвореној сцени у парку Буковичке бање.

Фотографија уступљена Инфо центру

Према ријечима предсједника друштва „Романијска Луча“ Николе Јанковића припремни ансамбл представио се играма из околине Гњилана-село Коретиште.

  • Смотру фолклора културно уметничких друштава „Шумадијски опанак“ организује друштво народне традиције Шамот, под покровитељством општине Аранђеловца. Учестовала су друштава из Србије, Словеније и наше друштво као представинци из Републике Српске. 
Фотографија уступљена Инфо центру

Јанковић је истакао да су задовољни наступом, али је још веће задовољство било што је КУД након четири године, поново гост побратимском друштву народне традиције „Шамот“ са којима сарађују још од 2001. године.

  • Овакве сусрете поред наступа, увијек обиљежи и дружење чланова наших друштава али је свакако и шанса за стварање нових контаката и пријатељства са новим друштвима. Надамо се да ћемо успјешно наставити сарадњу и имати прилику да и ми угостимо чланове „Шамота“ код нас у Сокоцу– навео је Јанковић.

 

КУД „Романијска луча“ је наступало у шест европских земаља, промовишући српске обичаје и културу, игру и пјесму, те понијело низ награда и признања са најпризантијих фолклорних манифестација у Србији и Републици Српској.

Фотографија уступљена Инфо центру
Фотографија уступљена Инфо центру

Соколачки КУД сада има око 100 чланова узраста од пет до 25 година, а настао је 1998. обнављањем рада ранијег друштва.