У Сокоцу је данас полагањем вијенаца на спомен-костурницу у Парку бораца Романије на коме су уклесана имена 971 борца и пригодним програмом обиљежен 27. јул, 82 године од Дана устанка народа Босне и Херцеговине против фашизма у Другом свјетском рату и Дана устанка против фашизма на Романији.

Фото: Инфо центар/Миливоје Јанковић

Обиљежавање је почело обраћањем присутнима предсједника општинског одбора СУБНОР-а Соколац и члана предсједништва СУБНОРА-а Републике Српске Миливоја Јанковића. Он је нагласио да се његовањем традиције народно-ослободилачког рата и чувањем тековина револуције подсјећамо тих славних дана борбе за слободу.

  • Наша је обавеза да се присјетимо свих жртава, 1.150 бораца Романијско-партизанског одреда тог војног подручја које је обухватало четири општине; Пале, Рогатицу, Хан Пијесак и Соколац. Увијек морамо истаћи и огромну жртву, коју су дали ови крајеви, нарочито цивилне жртве фашизма и усташког терора. Према једним подацима, евидентирано је у почетку 5.494 жртве, али је касније тај број био далеко већи. Сам Соколац је имао преко 2.200 жртава, а романијско подручје па чак негдје од Калесије до Вишеграда преко 11.000 цивилних жртава. Његујемо успомену на све погинуле и умрле борце Романије, чувамо слободу коју су нам створили, али је наша још већа обавеза у наредном периоду, одржавање споменика, спомен-костурница и знамења из народно-ослободилачке борбе. Његујући традицију, културу и један национални идентитет односно национални патриотизам, одужићемо се жртвама Романије свих одбрамбено-ослободилачких и отаџбинских ратова – поручио је Јанковић.
Фото: Инфо центар

Јела Симовић Солдо, потомак народног хероја Милана Симовића из Другог свјетског рата, истакла је да су у њеној породици сви били велике патриоте, па чак и њен дјед који је био солунски добровољац, али и братићи који су учествовали у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

  • Сваке године долазим на ово мјесто и могу рећи да сам истовремено поносна и тужна. Веома ми је тешко видјети у каквом стању се налази ова спомен-костурница, поготово ако се узму у обзир бројна имена народних хероја која су на њој уклесана. Оправдано мислим да недостаје емпатија и да треба доводити екскурзије ученика и основних и средњих школа, да посјећују спомен-костурницу, јер ће се само тако сачувати култура сјећања и жртва коју су поднијели наши преци – нагласила је она.
Фото: Инфо центар

Вијенце и цвијеће на спомен-костурницу у Парку бораца Романије положиле су делегације републичке и општинских организација СУБНОР-а Соколац, Пале,  и Рогатица, замјеник градоначелника Источног Сарајева Слободан Амовић, као и делегација општине Соколац.

Фото: Инфо центар

У пригодном програму учествовао је соколачки пјесник Ристо Амовић.

Обиљежавање Дана устанка народа Босне и Херцеговине против фашизма у Другом свјетском рату и Дана устанка против фашизма на Романији у Сокоцу, реализвано је у сарадњи са Установом за културу „Перо Косорић“, а покровитељ је била општина Соколац.

Фото. Инфо центар