Одржавањем комичне монодраме „Тезга као живот“ или „Све је на продају“, промоцијом књиге приповјетки и прича „Писмо“ аутора Миланка Боровчанина Ромсока у амфитеатру на отвореном код Планинарског дома „Црвене стијене“, те камповањем са ноћењем на Романији, Планинарско друштво „Гласинац“ минулог викенда обиљежило је четрнаест година од оснивања.

Фото: ФБ Планинарско друштво „Гласинац“

Потпредсједник Планинарског друштва „Гласинац“ Мирослав Дивчић подсјетио је да је ово друштво основано 29. јула 2009. године као продукт жеље неколико људи са ранијим планинарским искуством да овај вид рекреације промовишу у нашој локалној заједници. Према његовим ријечима, овај пут, прослава је организована нешто другачије у поређењу са претходним годинама.

  • У склопу сарадње коју имамо са Удружењем „Свици у мраку“ из Аранђеловца које окупља дјецу обољелу од аутизма, организовали смо у петак 28. јула извођење једне комичне монодраме. Већ смо били раније код њих у гостима и пар чланова нашег Друштва је урадило једну радну акцију, па је сада глумац из ове монодраме Микица Петронијевић, који је управо и предсједник поменутог Удружења одлучио да нам узврати посјету баш на овај начин. Монодрама је била лијепа и веома посјећена и заиста је неописиво на једној планини, на отвореном када се организује један овакав културни догађај. Након тога је услиједила рођенданска торта, вечера, све у планинарском духу. Наредне вечери, у суботу 29. јула одржана је промоција књиге приповјетки и прича „Писмо“ аутора Миланка Боровчанина Ромсока и нашег члана Управног одбора. Истовремено, уприличено је и књижевно вече за људе који су љубитељи те врсте умјетности. Биле су заиста посјећене обје вечери, а и само вријеме нам је ишло на руку. Задовољни смо како је све протекло, а само медијско интересовање за наше активности нам потврђује да смо на добром путу, да људи прате оно што радимо и да то поштују – навео је Дивчић.
Фото: ФБ Планинарско друштво „Гласинац“

У склопу обиљежавања четрнаестог рођендана Планинарског друштва „Гласинац“ организовано је и камповање са ноћењем на Романији.

  • Члан Управног одбора Велемир Нинковић је био задужен за тај дио организације, па је тако пар чланова овог друштва камповало на Романији. Одзив није био баш најбољи, а разлог томе јесте што је велики број манифестација у два дана био организован у самом граду, као што је финале Илиндан спорт феста. Једноставно, ови датуми су увијек пребукирани бројним догађајима, па тако размишљамо да овај камп пребацимо некад половином августа, уколико временски услови буду дозвољавали. Имамо једну идеју, да то буде дан за очеве и дјецу, гдје би ми организовали цијели камп и све што треба – најавио је он.
Фото: ФБ Планинарско друштво „Гласинац“

Чланови Планинарског друштва „Гласинац“ годинама уназад, труде се да презентују све могућности за изазовне, адреналинске и угодне шетње, као и боравак на планини Романији.