Служењем литургије, ломљењем славског колача и светим причешћем обиљежена је Слава храма Светог пророка Илије и слава општине Соколац- Илиндан.

Отац Илија Чупић, који се након обреда обратио окупљенима рекао је да данас заједно прослављамо светитеља коме је посвећен овај свети храм, који нас својим светим молитвама крили, штити и чува од сваког зла.

  • Данас служисмо Свету литургију у славу и част Светог пророка Илије благодарећи Господу што нас је окупио на овом светом мјесту и благодарећи нашем светитељу, Светом Илији, за све оно што он својим посредништвом и молитвама чини за нас и нашу Романију.

У свом обраћању је додао да храм заједно са општином Соколац прославља своју крсну славу, а овом приликом вјерном народу честитао је славу храма.

  • Славу честитам начелнику Миловану Бјелици и предсједнику Скупштине Сретку Марјановићу и њиховим сарадницима. Нека драги Бог и Свети пророк Илија буду на помоћи у њиховом раду за добробит овог народа којем служе, поручио је Чупић.

Обиљежавање Дана и заједничке славе општине Соколац и храма Романијске Лазарице настављено је „трпезом љубави“ која је, како је рекао Чупић, припремљена у част данашњег празника. Уз жеље да се окупљени за истим столом измиримо и опростимо једни другима, вјерни народ је позвао на саборност и јединство.

Данашњу свечаност својим присуством увеличали су начелници општина у саставу Града Источно Сарајево, представници јавног и политичког живота, званице и гости.